Pappa, systemoperatör, frilansskribent, bloggare, poddare, chipsconnoisseur, Commodore-fanatiker, Trocaderofantast, latmask.

Start

En fajt som inte slutar bra för Apple

The Verge:

While Apple’s approach toward gaming apps may have made sense in a world where all games must be downloaded and run locally on hardware, cloud gaming is beginning to upend that arrangement in a way that could massively alter the video game industry, similar to how streaming changed Hollywood filmmaking and television forever.

Suddenly, Apple’s reasoning behind requiring every game on iOS be submitted individually, instead of as part of a larger portal or subscription service, starts to wear thin. Why, for instance, does Netflix not have to get approval for every new show it puts live on its streaming video app, even those that have interactive elements like Black Mirror: Bandersnatch? What of YouTube, with its endlessly growing mountain of user-generated content?

Apples minst sagt snåriga regelverk för App Store, som omfattas av många undantag för gigantiska företag som Microsoft och Amazon, stoppar som regel alla applikationer som vill ta betalt via en annan källa i sina applikationer, de stoppar speltjänster som inte kommer från Apple själva eftersom Apple inte kan testa alla spel i dessa tjänster (kollar Apple alla filmer på Netflix och Youtube, eller alla webbsajter man kommer åt via Chrome på iOS?) och de tvekar inte att sparka ut applikationer som bryter mot någon av dessa regler.

Det kanske inte har slagit Apple ännu, men Appstore som applikationsbutik riskerar att förvandlas till samma öken som dess motsvarighet för Macos alltid varit. På Mac är Appstore en butik som fungerar för enklare applikationer och vissa, stora, program (bland annat Apples egna) medan många håller sig därifrån på grund av Apples alla regler för hur applikationer ska fungera – på iOS går det inte att installera applikationer på annat sätt (såvida man inte jailbreakar sin telefon eller platta) så alternativet blir att allt fler heta titlar och tjänster antingen existerar men i en kraftigt begränsad form med snårig hantering för slutanvändaren (Netflix är ett bra exempel, där du inte får reda på ett skvatt om vad du ska göra om du är en helt ny Netflix-kund), eller där heta titlar och tjänster inte existerar alls.

30 procent-regeln fungerar kanske i ett mindre sammanhang för mindre utvecklare som Marco Arment och hans Overcast där det är ett pris värt att betala för att slippa hantera nedladdningsfunktioner och kreditkortshantering, men när du har spel som omsätter miljoner, eller till och med miljarder, varje år så blir den siffran genast löjlig. 15 procent är kanske trevligare men ponera att Fortnite sålde för en miljard om året via App Store, så ska Apple alltså ha 150-300 miljoner dollar beroende på hur Epic Games avtal med Apple ser ut. Det är rejäla pengar vi pratar om och Apple borde fundera på det en vända till och samtidigt kliva ner från den höga häst de tenderar att sätta sig på varje gång de hamnar i en maktposition. De som sitter så högt upp tillräckligt länge tenderar att falla ner till slut och det finns säkerligen personal kvar på Apple som minns hur nära bolaget var konkurs för 23-24 år sedan.