• Hur bra är en laptop för under 2000 kronor egentligen?

  Jonathan Selea har köpt sig en PineBook Pro:

  I can compress my experience to this sentence: The more I use the PineBook Pro – The more I realize that THIS is the laptop I always wanted!

  Wow, that’s is pretty big words! I will try to explain why.
  First of all – The Pinebook Pro is the result of the hard work of the team over at Pine64. The machine have been made “as a community service” to provide a cheap, hackable and fun laptop to hackers, advanced users and pioneers on the AARCH64 platform. I really get the feeling that there is no greed for revenue unlike other companies – that is worth supporting!

  En laptop för under 2000 spänn som kör klon av Unix och drivs av en ARM-processor. Det är nästan så det kan misstas för en Mac, om jag hade lagt till en nolla på prislappen.

 • Björeman // Melin: Linuxdrama

  I det 216:e avsnittet av sveriges trevligaste podd (enligt dem själva) funderar pojkarna mer på WWDC, reparerar en server i direktsändning och diskuterar Sim City. Mycket nöje.

 • Microsoft kör ner Edge i halsen på sina användare

  The Verge:

  If I told you that my entire computer screen just got taken over by a new app that I’d never installed or asked for — it just magically appeared on my desktop, my taskbar, and preempted my next website launch — you’d probably tell me to run a virus scanner and stay away from shady websites, no?

  But the insanely intrusive app I’m talking about isn’t a piece of ransomware. It’s Microsoft’s new Chromium Edge browser, which the company is now force-feeding users via an automatic update to Windows.

  Edge baserad på Chromium är inte en dålig webbläsare. Jag använder den dagligen på min jobbdator och den är både snabb och smidig att jobba med men det är uppenbart att Microsoft vill få bort sina användare från IE och gamla Edge så snabbt som möjligt. Huruvida detta är det bästa sättet tål sannerligen att diskuteras.

 • Zuckerberg oroas inte av annonsbojkott

  Marketwatch:

  Hundreds of companies around the world have joined a temporary ad boycott against Facebook Inc., but Chief Executive Mark Zuckerberg says he’s not worried and has no intention of changing its policies, according to a new report.

  Zuckerberg said the boycott is more of a PR issue than one that will hurt the social-media giant’s bottom line, according to a report Wednesday by The Information, which cited a transcript of remarks Zuckerberg gave at an employees-only virtual town hall Friday.

  “We’re not gonna change our policies or approach on anything because of a threat to a small percent of our revenue, or to any percent of our revenue,” he said, according to The Information.

  While generating headlines, the boycott involves only a tiny fraction of Facebook’s roughly 8 million advertisers. The company generates almost all of its revenue from ads.

  För att citera Ernst Hemingway från hans novell från 1926, The Sun Also Rises:

  “How did you go bankrupt?” Bill asked.

  “Two ways,” Mike said. “Gradually and then suddenly.”

  Facebook kommer givetvis inte försvinna över en natt men Zuckerberg visar åter igen vilken omogen och arrogant företagsledare han är. Ödmjukhet kommer man betydligt längre med än att vara kaxig, i synnerhet när det handlar om en annonsbojkott mot Facebook på grund av deras slappa inställning till rasism. Att amerikanska annonsörer vaknat upp först nu, när detta varit ett problem i åratal, kan kanske tillskrivas det faktum att ingen tror att den 45:e presidenten, som många varit rädda för att stöta sig med, kommer få sitta fyra år till på sin post. Svenska bolag gör som svenska bolag brukar göra – de reagerar först efter att stora amerikanska bolag gjort det. Bättre sent än aldrig, får man väl ändå säga. Föga överraskande stämmer Facebooks man i Sverige in i Zuckerbergs mantra, men det är klart – vad ska han säga? Annonstappet riskerar kanske att kosta honom jobbet men att ha en annan linje än högste chefen kan leda till samma resultat.

  Kanske Zuckerbergs inställning inte kommer bita honom i rumpan nu på en gång men det är kanske så här det börjar: ett fåtal annonsörer med stora varumärken bojkottar, sedan inser fler och fler att det kanske inte är smart att associera sitt varumärke med något negativt och vips så är det fler och fler som hoppar av…

 • Så får du iMessage i din Android-telefon

  Om du ens har övervägt att lämna iOS och iPhone för Android så finns det (oftast) ett stor hinder: iMessage. Det går inte att komma från det faktum att iMessage är så oerhört bra så det inte bara behåller iPhone-användare på plattformen utan också hjälper till att sälja fler telefoner. Apple har därför, inte helt oväntat, valt att inte släppa en iMessage-applikation för Android.

  Kanske är det just på grund av att det driver försäljning av iPhone-enheter, men säkerligen också för att det fortsätter att finnas gott om frågetecken runt säkerhet och hur din personliga information hanteras.

  Med detta sagt så är inget hack ett ointressant hack så i den rådande värmeböljan tänkte jag testa en programvara jag sprang på vid namn Airmessage. Egentligen är det två programvaror – det ena är en serverprogramvara som installeras på en Mac där Messages (Mac:ens motsvarighet till iMessage) är installerat, och den andra är en programvara som installeras på din Android-enhet.

  Att installera programvaran tar några få minuter. Jag råkar ha en (1) Mac kvar som jag kan leka med och det är en gammal Mac mini som kör Mac OS X 10.11 (vilket var tur eftersom den nedre gränsen för Airmessage är Mac OS X 10.10). Mac minin står nere i min källare och stör ingen så den var den perfekta kandidaten för att köra serverprogramvaran för Airmessage. Ladda ner den, starta upp den och sätt ett bra och säkert lösenord (i synnerhet om du tänker exponera denna programvara mot Internet – mer om det senare) och sedan är det dags att starta Messages på din Mac och se till att du är inloggad där. Det hjälper också om du inte har några kontaktuppgifter i din adressbok på din Mac – varför vet jag inte.

  När du gjort detta är det bara att glida in på Play Store via din Android-enhet, ladda ner Airmessage och ange adressen till servern och det lösenord du tidigare valde.

  Fungerar det då? Ja, faktiskt. Skicka meddelanden med bilder fungerar utmärkt och när jag tar emot ett meddelande via iMessage så har jag det i princip samtidigt på min Android-enhet som jag har det i min iPhone. Vill du att detta ska fungera även när du inte är hemma behöver du öppna upp din brandvägg mot internet och göra en vidarebefodring på den port du valt till din Mac på “insidan” av brandväggen och sedan ange den publika IP-adress som din brandvägg har på Internet. Sen är det bara att köra. En brasklapp som kan vara värd att nämna: den kryptering som är mellan iCloud och din Mac existerar inte mellan din Mac, där Airmessage körs, och din Android-telefon. Det finns någon form av kryptering men det är oklart vad den består av. På hemsidan för Airmessage finns följande text:

  Is AirMessage secure?

  All of your messages are sent directly from your phone to your computer and back, no other services involved. Of course, your messages are also encrypted during transport, to prevent anyone from snooping.

  Bättre än ingenting antar jag.

  Vad Airmessage kostar? Ingenting alls – programvaran är helt gratis.