• Att bo på landet är frihet

  Efter ännu en helg med hårt arbete ser nu vår gårdsplan riktigt städad ut. Åtta-nio kubikmeter ved har kapats upp, klyvts och staplats inne i ladan och nu känns det med ens mer hanterbart att bo som vi gör.
  En sak som man kanske inte förstår när man bor i ett radhus, en lägenhet eller ett tajt sammanpackat villaområde är vilken frihet man faktiskt har ute på landet. I helgen har jag eldat ris, stubbar och andra former av ved i ett par rejäla brasor vilket jag kunde göra för att jag ville göra det.
  Jag stör ingen eftersom närmsta granne är 50 meter bort och det hela blir helt enkelt smidigare och trevligare för alla inblandade.

  När jag satt ute och var brandvakt igår kväll så hörde jag något som lät ungefär som en helikopter fast ändå inte. Jag tittade upp och såg en bunt svanar flaxa förbi och insåg att de flaxade helt i osynk men på tillräckligt låg höjd för att jag skulle höra det tydligt. Jag hade varken hört eller sett dem på det sättet om jag bott i mer “civiliserade” trakter.
  Landet äger.

 • Apple expanderar onlinetjänster till ytterligare 52 länder

  Apple PR:

  The App Store, Apple Arcade, Apple Music, Apple Podcasts, and iCloud are now available in the following countries and regions:
  Africa: Cameroon, Côte d’Ivoire, Democratic Republic of the Congo, Gabon, Libya, Morocco, Rwanda, and Zambia
  Asia-Pacific: Maldives and Myanmar
  Europe: Bosnia and Herzegovina, Georgia, Kosovo, Montenegro, and Serbia
  Middle East: Afghanistan (excluding Apple Music) and Iraq
  Oceania: Nauru (excluding Apple Music), Tonga, and Vanuatu

  Apple Music is also expanding to the following countries and regions:

  Africa: Algeria, Angola, Benin, Chad, Liberia, Madagascar, Malawi, Mali, Mauritania, Mozambique, Namibia, Republic of the Congo, Senegal, Seychelles, Sierra Leone, Tanzania, and Tunisia
  Asia-Pacific: Bhutan
  Europe: Croatia, Iceland, and North Macedonia
  Latin America and the Caribbean: the Bahamas, Guyana, Jamaica, Montserrat, St. Lucia, St. Vincent and the Grenadines, Suriname, Turks and Caicos, and Uruguay
  Middle East: Kuwait, Qatar, and Yemen
  Oceania: Solomon Islands

  Nya kunder i dessa regioner får testa Apple Music gratis i sex månader. Med de ytterligare 52 länderna är App Store nu tillgängligt i 175 länder och Apple Music i 167 länder. Om någon trodde att fajten mellan Googles Playstore och Spotify och Apple var över så är det dags att tänka om – Apple ger sig (nästan) aldrig.

 • Varför Spotifys arbetsmodell inte fungerar

  Jeremiah Lee:

  Of all the allures of startup culture, few are more desireable than the speed and nimbleness of a small team. Maintaining that feeling as a company grows is a challenge. In 2012, Spotify shared its way of working and suggested it had figured it out.

  I was excited to see the Spotify model in action when I interviewed for a product management role at its Stockholm headquarters in 2017. However, the recruiter surprised me before the first interview. She cautioned me to not expect Spotify to be an Agile utopia.

  I joined the company after it had tripled in size to 3,000 people over 18 months. I learned the famed squad model was only ever aspirational and never fully implemented. I witnessed organizational chaos as the company’s leaders incrementally transitioned to more traditional management structures.

  When I asked my coworkers why the content was not removed or updated to reflect reality, I never got a good answer. Many people ironically thought the posts were great for recruiting. I no longer work at Spotify, so I am sharing my experience to set the record straight. The Spotify squad model failed Spotify and it will fail your company too.

  Synnerligen intressant läsning om Spotifys trasiga arbetsmodell.

 • Björeman // Melin: Även chefer förstår

  I avsnitt 206 av succépodden Björeman // Melin diskuterar herrarna så diversifierade ämnen som pollen, LAME, Mutant Hindenburg och reparation av en motorsåg.

 • Domänskojarna på “DNS Sweden”

  Har du fått mail nyligen från ett bolag som kallar sig för DNS Sweden? I mailet erbjuder sig företaget att skydda ditt befintliga domännamn genom att försöka sälja på dig ytterligare ett domännamn som är snarlikt det du redan äger. Här ett utdrag ur deras mail:

  Bästa Herr/Fru,

  Vi har fått en begäran om registrering av webbplatsen www.domännamn.com. Vårt system visar att du är ägare till www.domännamn.se. Detta kan få långtgående konsekvenser för dig i framtiden. Vi är därför skyldiga att kontakta dig, för att kunna erbjuda dig förstahandsrätten till registreringen. Det innebär att vi kommer att avslå ansökan från den tredje parten och webbplatsen:

  www.domännamn.com

  Efter överenskommelse kommer vi att länka denna webbplats till:

  www.domännamn.se

  Detta innebär att du kommer att ha förstahandsrätten till domännamnet, i syfte att undvika eventuella framtida problem.

  Vi är oftast skyldiga att registrera domännamnet och att skydda det under en period av 10 år. Det årliga priset för COM-ändelsen är 249,90 kr per år. Det innebär en engångsbetalning på 2499 kr. När länken är klar kommer all internettrafik som går till COM-ändelsen att automatiskt kopplas till din nuvarande anknytning och webbplats. Denna process kommer att ta högst 24 timmar. Detta domännamn kommer då att ha en global räckvidd. Den tredje parten kommer att avvisas och kan inte längre använda ditt domännamn.

  Det är en hel del saker som givetvis inte stämmer med detta. DNS Sweden säger inte rakt ut att de är en domänregistrar men har ändå, enligt mailet ovan, på något sätt fått reda på att någon försöker regga ett snarlikt domännamn som du råkar äga. Bolaget har inga egna DNS-servrar och har inte ens registrerat sitt egna domännamn via sina egna tjänster.

  Vidare säger sig bolaget ha funnits sedan 2009 då det bildades “i hjärtat av Stockholm”, men domännamnet för bolaget, dnssweden.com, registrerades 2019-06-17 via registraren GoDaddy. Bolaget säger dessutom ha ett kontor i Solna men det kontoret är sannolikt inhyst i ett kontorshotell som finns på samma adress som bolaget angivit.

  Företagets webbsida är fylld med fluff om deras tjänster inom varumärkesregistrering med mera, och den med ett skarpt öga noterar snart att webbplatsen innehåller knappar och annat på tyska. Vidare finns inget bolag som heter DNS Sweden i bolagsregistret, där det givetvis borde ha funnits om det nu bildades 2009.

  “Bolagets” erbjudande är givetvis en bluff – de kan inte få reda på om någon kommer registrera ett snarlikt domännamn till det som just du äger. Det är dessutom högst oklart vem som faktiskt blir faktisk ägare av domänen om man nu skulle betalt bolaget de tusentals kronor de kräver, eller om de ens registrerar domännamnet. ICANN tillåter att man registrerar en .COM-domän i upp till tio år, så det stämmer trots allt men resten av innehållet i dessa mail är ren och skär bluff. Kasta detta i papperskorgen och spärra bolagets domän i ditt spamfilter omedelbums och varna andra för detta – det här blufförsöket tycks mest inrikta sig på mindre företag och föreningar.

  Det ska för ordningens skull också sägas att bolaget, som kallar sig “DNS Sweden”, inte har något med ett gammalt svenskt konsultbolag som gick under namnet DNS-Sweden att göra.