• Så här jobbar du hemma på bästa sätt


  Så här i karantäntider är det många av som fått ta vår Mac eller PC med oss hem och jobba på distans. Kanske har du precis fått pallra dig hem, eller så har du suttit hemma i veckor. Själv har undertecknad suttit hemma i en månad nu och jobbat och det har gått riktigt bra. Det finns egentligen två delar i att få hemmajobbet att fungera: rutiner och utrustning. Många säger att är en god ide att klä sig som om man skulle till jobbet, det vill säga inte sitta i morgonrock eller myskläderna framför datorn hela dagen. Andra påpekar att den personliga hygienen riskerar att få sig en törn eftersom man kanske inte känner att det är lika motiverat att kamma sig eller raka av sig skägget om man nu inte avser spara ut skägg ändå.

  Den andra biten är den tekniska. Din arbetsgivare har som ansvar att dels förse dig med den tekniska utrustning du behöver i form av dator (använd inte din privata dator till uppgifter som har med ditt jobb att göra – går något snett med din egna dator kan det bli trist stämning när din arbetsgivare kräver att du trollar fram det där dokumentet som din kraschade hårddisk tog med sig) och dels en väl fungerande VPN-anslutning till jobbet. Hur du ansluter dig till nätet på jobbet är ditt problem – kanske sitter du med en 4G-anslutning hemma eller så har du fiber. I mitt fall har jag tre anslutningar eftersom min fiber har en tendens att lägga sig på rygg emellanåt och då är den gamla men mer pålitliga ADSL-anslutningen inte helt dum att ha kvar, trots att den som bäst levererar åtta megabit per sekund, att jämföra med en gigabit per sekund via fibern.

  En stor del i att få hemarbetet att fungera är ergonomi. Sitt inte i soffan eller vid köksbordet – du måste ha en bra stol, ett ordentligt arbetsbord, ett minst lika bra tangentbord som du har på jobbet och ett minst lika bra styrdon i form av mus eller styrplatta. Framför allt behöver du ha en extern skärm, och här kan det skilja sig från arbetsgivare till arbetsgivare där vissa låter dig ta med din skärm från jobbet hem medan andra tycker att du allt får ordna det själv.

  Jag kunde ha tagit med mig “min” fina Dell-skärm hem från jobbet och anslutit den via USB-C till min jobbdator, en 13-tums Macbook Pro men jag har en del skärmar över hemma som jag kan använda och tack vare en adapter vid namn HyperDrive Pro HUB for USB-C. Med den kan jag ansluta till allt förutom Ethernet men tack vare mitt gamla men fortfarande väl fungerande wifi från Unifi så är detta inte ett superstort problem.

  Andra tips jag gärna delar med mig av är att ta pauser. Gå ut och gå i trädgården eller i kvarteret där du bor minst två gånger om dagen utöver lunchen. Ta pauser från skärm och tangentbord precis som du skulle göra även om du hade suttit på kontoret. Ät lunch vid samma tid som du skulle ätit lunch när du varit på jobbet och fastna inte framför teven eller Youtube – tiden går snabbt när man har kul.

  En sista grej: missa inte det sociala samspelet med dina kollegor, även om ni “endast” har Teams eller Slack att umgås och kommunicera via. Man kan skämtsamt säga att nån har “lappsjuka” när denne är extra pratglad i internchatten men olika människor reagerar olika på att sitta ensamma hela dagarna. Om du dessutom har hela eller delar av familjen hemma så är det en stor fördel om du kan stänga en dörr om dig och på så sätt markera att du nu är “på jobbet” och då hjälper det mot att barnen eller din bättre hälft brakar in närhelst det passar dem.

  Om du måste arbeta riktigt ostört, sätt dig själv som upptagen i företagets interna chattplattform avsluta inte chattprogrammet – sådant kan cheferna reagera negativt på, i synnerhet de chefer som inte riktigt vant sig vid att personalen inte sitter på kontoret. Många chefer kämpar med att förstå att de anställda faktiskt jobbar även när chefen inte ser dem.

 • Björeman // Melin: Bottar har inga känslor


  Veckans avsnitt av Sveriges trevligaste podd (enligt oss själva) där Tales from The Loop, Corona, Marsvin och Playstation Network diskuteras.

 • Unix dör aldrig


  I september 1992 var det dags igen. Något skulle döda Unix, och denna gång var det Windows NT som var det stora hotet. Det kan vara värt att notera att Windows NT 3.1, som var den första publika versionen, inte släpptes förrän i slutet på juli 1993, alltså drygt tio månader efter att Byte ställde frågan om Windows NT skulle dräpa Unix en gång för alla. Det säger en del om det faktum att Byte antingen hade haft betaversioner att tillgå för att kunna dra några slutsatser om Windows NT, eller så gick de helt på vad Microsoft lovade att Windows NT skulle klara av.

  Så här 27 år senare vet vi svaret. Unix (eller arvet efter Unix) lever vidare i största välmåga genom allt från AIX, Solaris och MacOS till FreeBSD och Linux. Om det var två plattformar som fick stryka på foten tack vare Windows NT så var det OS/2, som Microsoft utvecklade tillsammans med OS/2 fram till och med version 2.1, och Netware från Novell.

  Ett annat kul faktum med bilden ovan: notera hänvisningarna till innehållet inne i det numret. Byte var en legendariskt tjock tidning, mycket tack vare en groteskt hög packningsgrad (förhållandet mellan antalet annonsidor och antalet sidor med redaktionellt innehåll) där i princip varannan sida var en annons. Så det var inget konstigt att man kunde hänvisa till sidan 249 för att läsa om nya notebook-datorer när tidningen kunde vara 300-400 sidor tjock.

 • Problemet med Dark Mode


  Efter att ha varit i princip bortglömt under drygt 25 år så blev det mörka skärmläget, dark mode, oerhört poppis igen. Men det är inte alltid bra för ögonen att stirra på en skärm där merparten av innehållet är mörkt.

  För mig började det under karantänen som jag befunnit mig i de senaste fyra veckorna. En dag så märkte jag att efter 5-6 timmars jobb så började jag få svårt att fokusera blicken. Så jag började fundera på om det var synen som med stigande ålder började förändras (vilket inte alls är ovanligt och i mitt fall helt sant, men jag har å andra sidan bytt glasögon för ett par månader sedan) eller om det var något annat som påverkade detta. Det visade sig vara något annat: jag körde mina datorer (både Mac, Linux och Windows) i det mörka läget, eller som det oftast kallas: dark mode.

  Skärmar med mörk bakgrund har en historia som sträcker sig längre än man tror. Redan på 70-talet satt folk framför terminaler som bestod av 14-tums CRT-skärmar som visade gul eller grön text på, just det, svart bakgrund.

  Apple II-användarna satt även de med skärmar, som i princip var vanliga tv-apparater, och jobbade i timme efter timme. Under 80-talet satt VIC-20, Commodore 64 och senare också i viss mån Amiga-folket framför samma usla tv-apparater eller skärmar som var baserade på vanliga tv-apparater och effekten som detta hade på ögonen för alla de människor som utsattes för detta kan man bara spekulera i, men sannolikt var effekten inte positiv.

  Vad är då problemet med det mörka skärmläget? Människan är van vid att se saker tydligare under dagtid, i fullt dagsljus, och vi har också utvecklats till att enklare se mörka objekt på vita bakgrunder. Att läsa ljus text på mörk bakgrund under en längre tid är helt enkelt inte kompatibelt med våra ögon och hur de är konstruerade. Detta är särskilt tydligt för de som lider av astigmatism, eller brytningsfel. Det amerikanska optikerförbundet menar att drygt 50 procent av den amerikanska befolkningen lider av någon form av astigmatism, och dessa har överlag svårare att läsa ljus text på mörk bakgrund. Den raka motsatsen, mörk text på ljus bakgrund, är betydligt enklare för ögat att fokusera på, och detta beror i sin tur på att pupillen vidgas när den tar in mer ljus, vilket den alltså gör när du har en vitbakgrund och svart text. Eftersom pupillen vidgats så behöver ögat inte anstränga sig lika hårt för att fokusera på texten du läser.

  Vad värre är så vänjer sig dina ögon vid mörkret vilket kan göra att man känner obehag inför att titta på en skärm med en ljus bakgrund. Ska man summera detta så förklarar det åtminstone varför jag, som har astigmatism, har fått allt svårare att fokusera blicken på skärmen under många timmar i sträck. Därför har jag slagit av det mörka skärmläget på mina datorer. På telefonen har jag det fortfarande påslaget men telefonen använder jag inte lika ofta så jag hoppas det inte ska påverka synen allt för mycket.

 • Björeman // Melin, avsnitt 200


  Avsnitt 200 av min och Fredriks podcast spelades in en helg hemma hos mig där jag och Fredrik åt, drack och gjorde ett ovanligt långt avsnitt tillsammans med en av mina bästa vänner, Christian, som satt hemma i Jönköping och vårdade sin förkylning med lite Tequila.