Pappa, systemoperatör, frilansskribent, bloggare, poddare, chipsconnoisseur, Commodore-fanatiker, Trocaderofantast, latmask.

Start

Reklamtröttheten större än någonsin

Dagens Media:

Allt fler svenskar är negativt inställda till reklam. Andelen som uppger att de är ”mycket negativa” har det senaste året ökat från 18 till 21 procent, visar undersökningen från Sveriges Annonsörer och Novus.

Totalt är 59 procent av svenskarna ”ganska negativt” eller ”mycket negativt” inställda till reklam. Bara 12 procent är ganska eller mycket positiva till reklam. Undersökningen visar också att 70 procent gärna betalar extra för att få tillgång till reklamfria tjänster.

– Det är oroande att reklamtröttheten har parkerat sig på den här höga nivån och det är en signal som annonsörer, medier och beslutsfattare behöver ta på största allvar. Reklam fyller en viktig funktion i samhället eftersom den informerar konsumenter och skapar konkurrens och tillväxt. Att människor tar avstånd från den får negativa konsekvenser för svenska företag, och i förlängningen svensk ekonomi, säger Hanna Riberdahl, vd för Sveriges Annonsörer, i ett pressmeddelande.

Mest negativa är respondenterna till reklam i linjär-tv och play-tjänster. Även reklam på Youtube, samt Google och andra söktjänster, får tummen ned av en klar majoritet.

Det är inte helt otänkbart att dessa siffror skjutit i toppen just i år med tanke på att väldigt många tillbringar väldigt mycket tid hemma. Detta till trots ser jag snarare denna rapport som ett hälsotecken som tydligt visar att allmänheten tröttnat på bombardemanget av reklam i TV, på webben och i varenda kanal som reklamen kan nå oss. Försök se en film på valfri reklam-kanal på tv – filmen är 1,5 timme lång men tar över två timmar att se. Ett tv-program på exempelvis Discovery är 45 minuter långt men tar 60 minuter att se.

Försök se ett videoklipp på Youtube och du avbryts regelbundet av annonser. Våra lokaltidningar här ute i Vallentuna har så mycket reklam i sig så de går direkt i pappersåtervinningen, en morgon- eller kvällstidning likaså och vi köper ingetdera sedan många år tillbaka. Undersökningen som nämns i citatet ovan anger exempelvis att över 70 procent av de tillfrågade upplever reklamen som mycket negativ när det gäller linjär-tv, digitala playtjänster, webbsajter och Youtube. Google och andra söktjänster hamnar på 69 procent.

Om man bygger sin affärsmodell på att visa så mycket reklam som lagen, eller publiken, tillåter och sedan ondgör sig över att publiken tröttnar och vänder produkten i ryggen så har man helt fel affärsmodell. Som konsument är det nämligen obegripligt varför man exempelvis ska betala hundratals kronor i månaden för att se på tv-kanaler fyllda med reklamavbrott, eller varför man ska betala hundratals kronor i månaden för en prenumeration på en morgontidning som innehåller minst lika mycket annonser som den gör artiklar. Att vi som konsumenter ska betala för att tvingas se reklam är obegripligt, varför det är tydligt att leverantörer som Netflix, Apple TV + och andra har framtiden för sig eftersom de kan ta ut en skälig avgift varje månad för en reklamfri upplevelse och betala för kalaset med en (i fallet Netflix) gigantisk användarbas eller (i fallet Apple) en gigantisk kassakista som betalar för kalaset.

Att göra som exempelvis TV4 och tvinga folk bli medlemmar och betala för deras streamingtjänst och sedan ändå visa reklam i programmen som visas är ett tydligt tecken på hur tondöva branschen blivit. Det enda sättet är att inte bli medlem, att inte betala, och att helt enkelt rösta med plånboken – betala för de tjänster som inte behandlar dig som ett får utan istället respekterar dig och din tid. TV4:s reklamhunger har dessutom straffat sig så många gånger så de nu åker på en fördubblad straffavgift av Granskningsnämnden – för andra gången.

Som man bäddar får man ligga, brukar det ju heta. Reklambranschen kanske skulle fundera på om det är en bra ide att fortsätta gräva där de står trots att de snart inte kan klättra upp ur gropen längre.