Joakim Melin
Pappa, poddare, Volvoman, chipsentusiast

Uppgradering av hemlabbet


Publicerad 26 juni 2025. Lästid 5 minuter.

Ibland får man en sån där tanke som man inte riktigt kan släppa. Som ett myggbett som fortsätter klia långt efter att det försvunnit. Det är uppgraderingsdjävulen som slagit till, och den tenderar att sticka upp sitt fula tryne lite då och då för oss som kör en eller flera servrar i ett hemlabb, kanske i synnerhet när man liksom landat sitt hemlabb och allt bara fungerar lite för bra.

Givetvis är detta ett läge att göra av med ohemuliga summor på något du egentligen inte behöver, som exempelvis en snabbare nätverkswitch.

Givetvis är detta vad jag gjorde.

Minus det där med ohemuliga summor.

Låt mig förklara. Jag ville uppgradera mitt hemmalabb till 2,5 gigabit-nätverk. Min OPNsense-brandvägg har 2,5 gigabit ethernet-portar. Min Unifi Dream Router 7 har 2,5 gigabit ethernet-portar. Borde inte min Proxmox-server och min Truenas Scale-server också ha det?

Svaret är givetvis ett rungande ja!

Problemet är bara att jag ju börjat ge mig in i Unifi-träsket. Och alla som börjat knalla in där vet att man vill ju bara ha en Unifi-pryl till. Jag började därför titta på 2,5 gigabit ethernet-switchar (eller 2,5GbE-switchar som det också kallas) från Ubiquitis Unifi-familj och för en enkel fem-portars 2,5GbE-switch från Ubiquiti av modell UniFi USW Flex Mini 2.5G får man punga ut i storleksordningen 800 kronor. Inte så farligt, kan man tycka men om den har fem portar så ryker en till att ansluta min andra befintliga switch och resterande fyra räcker inte till, så jag måste köpa två och vips är vi uppe i 1600 kronor.

Den modell jag egentligen hade behövt, en UniFi Flex 2.5G med åtta 2,5GbE-portar portar plus en 10 gigabit SFP+-port (den sistnämnda är perfekt för att ansluta till min befintliga switch, en Mikrotik CSS326-24G-2S+RM, som även den råkar ha 10 gigabit SFP+) dansar in på runt 2300 kronor inklusive moms.

I det här läget är det lätt att blunda och klicka på köp-knappen i en webshop och leva på nudlar ett par veckor, men jag var ståndaktig och kanaliserade min inre smålänning och tänkte att det måste finnas något billigare?

Dags att köpa en switch

Svaret är givetvis ja - svaret är Ali Express!

Ni som läst min blogg ett tag vet ju att jag brukar handla diverse galenskaper därifrån ibland, och ibland blir man bränd och ibland så kan man ha tur och köpa bra grejer. Denna gång hände både- och.

Jag började med att gräva efter en switch. Jag ville inte ha en switch som stödde PoE, den behövde inte vara managerbar och den behövde inte ha VLAN-stöd. Däremot behövde den ha minst fem 2,5GbE-portar och minst en 10GbE+-port.

Den här switchen verkade vara lagom shady för min smak. Den är helt enkelt skitkorkad, men prislappen som då låg på strax under 400 kronor med frakt, vilket var lite för lågt för att ignorera. Hisource 2.5G None-POE Network Switch 5 8 Port Ethernet Switch with 2*10G SFP+ for IP Camera/NVR heter den. Bli inte lurad - det står “Network Switch 5 8 port” och betyder att du antingen köper en switch med fem portar eller en med åtta. Choose wisely.

Denna switch ska klara av att skyffla upp til 65Gbps och ska tydligen kunna hantera “blixtnedslag” på upp till “fyra kilovolt”.

Hur som helst, den är skitkorkad. Så jag beställde den och fäste den under skrivbordet, kopplade ihop den via SFP+ med min Mikrotik-switch och det fungerar så fint så. Dokumentationen för denna switch är givetvis ett skämt, och när man precis lyckats sluta skratta häcken av sig så ser man en liten omkopplare på switchens framsida med texten “S V” och under “V” står det “VLAN”. Ingenstans i dokumentationen nämns vad detta betyder, vad syftet är eller hur, om möjligt detta ska användas, bara att omkopplaren finns där. Jag lämnde den i läge “S” och det fungerar bra.

Nätverkskort då?

Switchens köp får alltså anses vara en framgång. Nätverkskorten från AliExpress kan man väl säga var det inte.

Jag tänkte att jag inte ska snåla med nätverkskorten. Jag ska inte köpa något med ett chipset från Broadcom1 utan Intel skulle det vara. Så jag slog till och köpte två stycken Intel I225-V3 Game PCIE Card 2500Mbps Gigabit Network Card 10 100 1000Mbps RJ45 Wired Computer PCIe 2.5G Network Adapter LAN2 för 129 kronor styck. De skulle bygga på Intels i225-krets och enligt beskrivningen fungera med ESXI 7.0, OpenWRT, Unraid, “PVE”, Windows 10 och 11 samt “Linux”.

Spänningen var därför olidlig när korten till slut leverades och jag började med att installera ett i min Truenas Scale-server. Det gick inget vidare - servern vägrade ens boota med kortet installerat. Så jag testade det andra kortet jag köpt och resultatet var det samma. Jag installerade ett av korten i min speldator med Windows 10 och startade upp den. Windows hittade kortet utan problem och identifierade kortet som ett Intel-kort och att hastigheten var 2,5GbE. Det fungerade bra…. i ungefär 30 sekunder. Sedan tyckte Windows 10 att kortet inte längre hade någon länk. Datorn skulle ändå installeras om med Linuxdistributionen Fedora och nu hittades kortet och det verkar faktiskt också fungera felfritt, iallafall under de timmar jag kört datorn med det installerat och aktivt.

Jag vågade inte ens testa att stoppa in ett sånt här kort i min Proxmox-server varvid jag gjorde lite mer research, bad min inre smålänning att sluta skrika på mig och köpte två stycken TP-Link TX201 som till skillnad från AliExpress-korten faktiskt har en historik av att fungera med de operativsystem jag ville skulle använda dessa kort.

De är nu båda installerade i mina respektive servrar och kanske går det inte så mycket snabbare egentligen, jag maxar garanterat inte ut bandbredden som jag nu har i mitt hemlabb men det känns iallafall lite rappare och det där imaginära myggbettet har slutat klia nu… åtminstone för en stund.


  1. Detta behöver inte förklaras närmare. ↩︎

  2. Huruvida Intel faktiskt tillverkat kretsarna till detta nätverkskort låter jag vara osagt… ↩︎

Ytterligare läsning:


Senast uppdaterad: 2025-06-26 kl. 13:05

© 2000 - 2025 Joakim Melin.

Prenumerera på bloggen via Mastodon.