Äntligen har Zabbix släppts för ARM64

15 Nov 2022

En av de programvaror jag gärna ville installera i mitt Pimox-kluster var Zabbix, en programvara för övervakning av servrar, switchar och andra former av nätverksanslutna enheter via antingen SNMP eller Zabbix agentprogramvara.

Agentprogramvaran för Zabbix fanns då för ARM64-arkitekturen, som är CPU-arkitekturen som mitt Pimox-kluster, hade då släppts men serverprogrammet existerade endast för x86-arkitekturen. Med version 6.2, som precis släppts, har även serverprogrammet nu släppts för ARM64-arkitekturen och har (tyvärr) endast paketerats för Ubuntu 22.04. Jag hade givetvis föredragit att de släppt serverprogramvaran (och agenten) för Rocky Linux men det får vi vänta på ett tag till.

Installationen är precis lika smidig som på x86-arkitekturen och efter ~10 minuter så har man en Zabbix-server igång. Som grädde på moset installerade jag även Grafana som sedan via en plugin kopplar sig till Zabbix och efter det kan man använda Zabbix som datakälla för att skapa grafer.

Man kan ju då undra hur mycket detta drar i form av resurser i mitt Pimox-kluster?

Fyra gigabyte internminne för att köra Zabbix-servern, Grafana-servern och MariaDB för databasen får man väl ändå säga är helt okej. Nej, min Zabbix-installation är ju inte superstor direkt, men ändå – för ett hemmalabb är detta helt klart görbart.

Om nu det inte var så vansinnigt dyrt att köpa Raspberry Pi numera så hade jag köpt fler och testat att köra Plexservern… eller Emby… rapport följer.