Apples dyra laddkablar

16 Dec 2018

laddkabel

Det händer alltid förr eller senare – laddkabeln till din iPhone eller iPad börjar gå sönder. Apples fixering vid att bygga miljövänliga produkter är onekligen hedervärd men det gör också att vissa produkter, som exempelvis just laddkablarna till telefonem, är både sköra och blir snart rent farliga när innanmätet på dem exponeras för omvärlden och, potentiellt, klåfingringa fingrar.

Det ska samtidigt sägas att Apples kablar genom åren alltid tenderat gå sönder förr eller senare, oavsett om det var till en iPod eller till en PowerBook G4, men problemet är onekligen större nu än tidigare.

trasig laddkabel

Apple vill, givetvis, att man ska köpa kablar från dem eller någon av tillverkarna som är en del av Apples program Made For iPhone (MFI), ett program där tredjepartstillverkare av lightning-till-usb-kablar är tvingade att köpa lightning-kontakterna från Apple. Priserna hålls därför uppe på den här typen av kablar och ska man köpa billigare är det icke-MFI-certifierade kablar i bensinmacken eller på Biltema som gäller med det lilla problemet att de inte är certifierade av Apple, vilket innebär att om din telefon skadas på grund av en usel kabel så kan du inte gå till Apple och klaga, oavsett om du har garanti kvar på din enhet eller ej.

Ska du köpa dig en kabel från Apple, en halvmeter eller en meter lång, så kostar den 250 kronor i Apples nätbutik. Jodå – 250 kronor. Jag började fundera lite.

Eftersom min iPhone X klarar induktiv laddning (vad vissa felaktigt kallar “trådlös” laddning) där telefonen kan laddas genom att läggas på en laddplatta och därmed laddas upp utan att en lightningkabel faktiskt pluggas in i själva telefonen så vore det ju intressant att se hur mycket en spådan kostar och hur det faktiskt fungerar i praktiken. Induktiv laddning har Android-telefoner haft i flera år nu så det är verkligen ingen nyhet som sådan annat än för oss som sitter med Apples senare telefonmodeller. Apple själva har ingen laddplatta att sälja sina kunder – de var på gång att erbjuda en kallad Airpower men den har ännu inte släppts på marknaden över ett år efter att den först presenterades och Apple har aktivt skrubbat bort produkten från sin hemsida. Hade den släppts, eller om den kommer släppas, så hade / lär den givetvis inte blivit / bli billig. Apple har ju en enastående förmåga att ta närmast ohyggligt betalt för sina produkter, vilket de givetvis alltid varit duktiga på men nu har de nått till nivåer som är närmast magstarka.

trasig laddkabel

250 kronor var det alltså för en laddkabel till min iPhone X. Vad kostar då en laddplatta? Jag började kolla runt på olika sajter för att få en känsla för vilken eller vilka tillverkare som man helst ska vända sig till. Apple själva säljer Belkins produkter istället för sina egna på sin webbshop och där ligger prislappen på strax under 700 kronor. Eftersom jag redan har en USB-hubb från Anker som jag är nöjd med så blev jag glad över att en av de laddplattor som rekommenderats kom just från den tillverkaren. Modellen heter kort och gott “Anker Fast 10W Wireless Charging Pad”. Laddningsplattan fungerar också med en rad andra telefoner men mitt fokus låg på iPhone X och den är en av de telefoner som stödjer Qi-standarden och därmed fungerar med alla former av laddare som också stödjer denna standard.

Vad kostar då en laddningsplatta från Anker?

Det är nämligen detta som är närmast komiskt, eller ja – kanske inte om man är Apple-kund det vill säga. En laddningsplatta från Anker som klarar upp till tio watt (vilken styrka just din telefon kan hantera varierar från modell till modell, iPhone X hanterar endast fem watt) kostar 231 kronor inklusive frakt om man köper den från Amazons engelska sajt.

Just det – 19 kronor mindre än Apples kabel, som om du köper den via Apples webbutik tvingar dig att betala frakt för ditt köp. Prisskillnaden till trots så får man ändå säga att man får betydligt mer för pengarna om man lägger 231 kronor för en laddplatta från Anker än 250 kronor + frakt för en laddkabel från Apple.