Att gå på hockey

Det finns de som går på hockey varje vecka. Sen finns det de som går på hockey ibland och de som aldrig skulle sätta sin fot i en hockeyarena. Sen finns det såna som mig som ofta har avsikten eller ambitionen att gå på hockey men som sällan, väldigt sällan, får ur tummen och faktiskt pallrar mig till Scaniarinken i Södertälje för att se en match. I ärlighetens namn brukar ju SSK se till att förlora de matcher man faktiskt tar sig till men när jag i början på januari åkte ner till Södertälje och det vi SSK:are brukar referera till som “Templet”, det vill säga Scaniarinken, för att se hemmalaget ta sig an dåvarande serieledarna Timrå så kändes det som att det kunde bli kul, trots att oddsen inte var på hemmalagets sida (i synnerhet med tanke på att SSK åkte på torsk i föregående hemmamatch mot det stora hatobjektet AIK).

Även om ishockey är en övervägande “manlig” sport i det att både utövare och publik företrädesvis är män så finns det kvinnor på plats på läktaren vilket är glädjande. Spåren efter dåtiden är dock närvarnade på många ställen och det sitter både en och annan snusprilla inne på herrtoaletten. Den machokultur som fanns på hockeymatcherna förr, där publiken vrålade allt från grova könsord till rena dödshot åt domare, hemmalagets motståndare och deras hejarklack, syntes eller hördes det inte mycket av på matchen jag var på vilket var trevligt, i synnerhet med tanke på att det var en hel del barn på plats för att se matchen med sina föräldrar.

På en hockeymatch är alla experter. Det är rätt kul att gå runt och lyssna på publikens analyser i periodpauserna, om hur “grabbarna måste komma igång” och “äh du vet han har haft det lite motigt ett tag nu” och så vidare. Matchen i sig var till en början en seg historia men hemmalaget tog snart ledningen och behöll den resten av matchen, som innehöll mål för hemmalaget i numerärt underläge och mål för samma hemmalag i öppet mål då bortalaget tagit ut målvakten för att få spela 6 mot 5 spelare på isen.

Mot alla odds vann alltså hemmalaget matchen och publiken, knappa 2500 personer, var givetvis nöjda. Jag hade inte varit på en hockeymatch på tre år och inte varit i Scaniarinken sedan 2012 då jag hade nöjet att se Peter Forsberg spela drygt en period för sitt MODO under NHL-lockouten. Nyss nämnde herr Forsberg gjorde ett vackert mål och tillbringade mesta delen av första perioden på bänken. Peter Forsberg skulle ganska snart lägga av med hockeyn så jag var och är glad över att jag hann med att se hans Modo spela brallorna av SSK den kvällen för snart sex år sedan. Jag är lika glad över att jag fick se matchen i januari med min bror och min styvfar och jag hoppas vi går på hockey snart igen.Relaterade texter

 • Hur det är att leva med Chrohns sjukdom (2020-07-14)
  För snart ett år sen blev jag diagnostiserad med Chrohns sjukdom. Jag har nog haft det sedan tonåren med återkommande magproblem som kommit och gått och som jag till slut blev tvungen att ta tag i på allvar. Det slutade med en vecka på sjukhus och därefter medicinering i olika...

 • Att bo på landet är frihet (2020-05-03)
  Efter ännu en helg med hårt arbete ser nu vår gårdsplan riktigt städad ut. Åtta-nio kubikmeter ved har kapats upp, klyvts och staplats inne i ladan och nu känns det med ens mer hanterbart att bo som vi gör. En sak som man kanske inte förstår när man bor i...

 • Så här jobbar du hemma på bästa sätt (2020-04-13)
  Så här i karantäntider är det många av som fått ta vår Mac eller PC med oss hem och jobba på distans. Kanske har du precis fått pallra dig hem, eller så har du suttit hemma i veckor. Själv har undertecknad suttit hemma i en månad nu och jobbat och...

 • Att ligga på sjukhus (2019-09-05)
  Till och från det senast året har jag haft lite problem med magen. Ibland har jag inte fått behålla vad jag ätit och haft ont i magen. För drygt fyra veckor sedan blev detta betydligt värre och magproblemen satt i flera dagar i sträck. Sedan blev det sakta bättre men...

 • Konsolidering (2019-07-02)
  Då och då får man en idé. Eller två. Eller i mitt fall - väldigt många. Eftersom jag har en egen serverpark med tillhörande infrastruktur så är det tämligen enkelt för mig att dra igång en ny webbsajt. Två av dessa, Retrodatorer och Unixpro, är sajter som jag brunnit mycket...

 • Vad heter jag egentligen? (2018-02-03)
  En gång i tiden, för länge sedan, så var även jag en liten palt som lärde mig läsa och skriva. Det första jag lärde mig skriva var mitt förnamn, och det sättet jag lärde mig det var genom en lyckoslant jag fick när jag döptes. På lyckoslanten stod mitt förnamn,...

 • Att gå på hockey (2018-01-24)
  Det finns de som går på hockey varje vecka. Sen finns det de som går på hockey ibland och de som aldrig skulle sätta sin fot i en hockeyarena. Sen finns det såna som mig som ofta har avsikten eller ambitionen att gå på hockey men som sällan, väldigt sällan,... • CC BY-NC-SA 4.0