Att kalla sig journalist

21 Sep 2006

Många kallade mig för journalist när jag jobbade på Datormagazin, drev Nätmagazin eller frilansade åt diverse andra tidningar. Själv såg jag på mig själv som skribent. En journalist gräver och avslöjar, drar fram skiten i rampljuset och kämpar mot orättvisor. Jag kunde möjligen såga ett grafikkort eller avslöja ett taffligt försök att genom marknadsföring kränga en riktigt dålig produkt för dyra pengar.

Nej, journalistik står för något mer. Något högre.

Trodde jag iallafall.

Men om det nu stämmer att en av Expressens reportar i princip gått sängvägen för att få sitt scoop så är det inte bara en skandal. Det är också slutet på allt som åtminstone jag trodde gällde när det handlar om etik och moral.

Nog för att Expressen det senaste året satt nya rekord i bottennapp men när man trodde att botten var nådd så lyckas de slå till igen. Deras chefredaktör kommer likt vår numera f.d statsminister att två sina händer och skylla på “bristande rutiner” och sen offra någon lite längre ner i organisationen, som med all säkerhet kommer att få återkomma till tidningen efter ett halvår i frysboxen.

Om fler tog reda på hur kvällstidningarna arbetar skulle deras försäljning rasa. Jag har inte köpt vare sig Expressen eller Aftonbladet på närmare tio år och lär inte göra det nu heller.