Den stora molnrensningen fortsätter

31 Jan 2020

När vi nu befinner oss i år 2020 så tänkte jag att det kunde vara bra med en uppdatering av mitt projekt för att minska antalet molntjänster i mitt liv. Förra året (2019) gjorde jag mig av med Dropbox (ersattes av Nextcloud på egen server hemma) och Flickr. Året innan dess (2018) fick Google, Instagram och Facebook (egentligen inte en molntjänst i ordets rätta bemärkelse) stryka på foten. Vad har jag då ställt till med under 2020, kanske du undrar?

Under årets första månad har jag dumpat Onedrive (användes främst för backuper av certifikatfiler som inte längre är giltiga samt synkronisering av min lösenordsdatabas, jag återkommer till det) och sagt upp mina betalda abonnemang på iCloud och PlexConnect. Onedrive var gratis så det finns inga pengar att spara där mer än att det är ännu en tjänst som bara är skön att slippa. PlexConnect köpte jag främst för att jag trodde att jag skulle synkronisera ner mer musik till min iPhone från min Plex-server men så blev det aldrig varför jag sa upp den. iCloud tenderar ju att vara bra att ha om man har en iPhone med automatiska backuper och synkronisering av alla bilder du tar men det slog mig att jag kan automatiskt ladda upp alla bilder till min Nextcloud-server, och backup av telefonen är tämligen värdelöst eftersom mail, kalendrar, kontakter, bilder och allt annat jag har i telefonen synkroniseras till mina egna servrar. Därför har jag gått från 200GB lagring i iCloud till de gratis fem gigabyte som ingår. Jag lagrar ingenting där, för det finns inget att lagra.

En utmaning med att säga upp dessa molntjänster är givetvis att man har applikationer som är beroende av dem för olika former av synkronisering. Ett sådant exempel är Enpass, en lösenordsdatabas jag använder flitigt. Tidigare har jag använt iCloud Drive för att synkronisera lösenordsdatabasen mellan datorer och min iPhone men det var så instabilt så jag bytte till Onedrive istället, som av någon anledning fungerade mycket bättre. Nu har även den funktionen flyttats till min Nextcloud-server då det visar sig att Nextcloud erbjuder åtkomst till filer via ett protokoll kallat Webdav, och Enpass stödjer precis just Webdav som en av flera synkroniseringsmetoder. Saken var därmed biff, som det brukar heta.

En drivande kraft bakom mitt projekt att fortsätta rensa ut beroenden av externa parter (Microsoft, Facebook, Google, Apple, med flera) är just hur känslan av att inte kunna lita på dem inte blir svagare utan starkare. Är jag paranoid? Kanske, men som jag ser det måste man vara paranoid numera – ingen annan kommer ta ansvar för din säkerhet om du själv inte gör det och även om ett företag lovar dyrt och heligt att inte läcka din information så kan du ge dig katten på att de hittar ett sätt att göra det på ändå.

Vilka står då på tur att åka ut? Ubiquity är ett bolag jag haft stor respekt för i många år men inom kort kommer de infört en funktion i sin kontrollpanel där de vill att man skickar analysdata till dem, troligen för att de vill kunna analysera hur deras produkter uppför sig. Det finns, givetvis, en baksida med detta och det är att företaget varit minst sagt slirigt när det gäller vad som egentligen skickas till dem och hur, eller snarare om, det går att helt slå av rapporteringen från dina enheter till deras servrar. Beroende på vilken betaversion användarna testat har detta varierat. Ubiquity lovar, givetvis dyrt och heligt, att informationen de skickar är helt anonymiserad men som så många gånger tidigare så är det troligen bara en tidsfråga innan en policyändring smygs igenom och en uppdatering av programvaran skickas ut som tar bort dina gamla inställningar och vips så får de all information de vill ha. Om det upptäcks kan de alltid hävda att det var ett misstag, den mänskliga faktorn du vet, och att de ska fixa det.. sen..