Det är billigare i Kina

6 May 2019

skitkamera

En gång i tiden jobbade jag på ett bolag som hette IDG. Detta företag publicerade tidningar, arrangerade datamässor och en hel del andra saker. Då var IDG ett bolag med drygt 250 anställda enbart i Sverige och det gick som tåget. På IDG fanns en närmast legendarisk inköpschef som heter Lars Jonsson. Många av oss kallade honom för “6091” för det var hans internnummer i telefonisystemet (mitt var 6234 om jag inte missminner mig).

En del av vad som gjorde Lars Jonsson till den levande legend han är var den namnskylt han hade på sitt skrivbord. Det stod: Lars “Det är billigare i Polen” Jonsson.

Jag kom och tänka på Lars när jag för några veckor sedan beställde hem en nätverksansluten övervakningskamera för utomhusbruk. Jag förstod givetvis vad jag gav mig in på – den kostade drygt 250 kronor inklusive frakt och efter ett par veckor så landade den i brevlådan.

Bilden ovan är annonsbilden från eBay. Ja, det står “Mental House IP66”. Ja, den ska klara PoE, alltså Power over Ethernet, men det finns inga instruktioner på vilken strömstyrka denna PoE ska ha, om det är 24 eller 48 volt, så jag kör med den medföljande strömadaptern.

Gränssnittet, om det kan kallas det, på den här kameran är avskyvärt. Det fungerar inte med någon webbläsare på Windows så vida man inte installerar det osignerade ActiveX-tillägget i Internet Explorer (någon mer som hör varningsklockorna ringa?), eller installerar ett program för att administrera kameran utan att blanda in någon webbläsare. Det finns, hör och häpna, en version för Mac OS X på den lilla CD-ROM-skivan (ja du läste rätt) och en manual, intressant nog skriven i Microsoft Words .docx-format istället för resten av dokumentationen som är i PDF-format. Jag installerade Mac-programmet och lyckades faktiskt konfigurera kameran och bildkvaliteten inomhus var inte helt skabbig, även om kameran då och då började uppvisa artifakter i bilden och att man emellanåt fick starta om den.

Jag monterade sedan upp kameran utomhus, och det var då det roliga började.

skitkamera

Det första som hände när kameran kom utomhus, i drygt +10 graders “värme” (det vi även kallar “svensk försommar”), var att kameralinsen immade igen. IP66-kapsling, någon?

Det andra var att artefakterna i kamerabilden fortsatte att dyka upp och det tredje var att kameran hängde sig efter drygt 10 minuter.

Om man till detta lägger att det första denna kamera vill göra så snart den har åtkomst till Internet är att “ringa hem” till någon server (gissningsvis i Kina) och sedan fortsätta med just det så kan man väl säga att 250 kronor för en kamera är minst 500 kronor för lite. Min andra nätverkskamera, en Qihan, har suttit uppmonterad i snart tre år i ur och skur, +35 grader eller -25 dito, utan att klaga det minsta, men så kostar den några tusen mer än vad denna kamera gör också.

En annan “intressant” sak jag noterat är att både Qihan-kameran och denna billiga ursäkt till nätverkskamera ständigt försöker koppla upp sig mot Internet, och eftersom jag blockerat båda kamerorna från att komma ut på Internet så kan jag konstatera att Qihan-kameran har passerat över 100000 försök att komma åt något utanför det lokala nätverket sedan jag installerade om min brandvägg för några månader sedan. Potentiella medlemmar i ett botnät, kan man ju undra?

Jag köpte denna kamera på skoj, det var ett experiment för att se vad som faktiskt skulle hända när man försökte använda den på allvar, och som synes så går den inte att använda alls. Lura inte dig själv – ska du köpa en eller flera kameror för att ha utomhus så betala vad det kostar för bra grejer istället. Det är vad jag redan har gjort och inväntar nu leverans.