Det här är inte roligt längre

2 Nov 2019

Hur mycket tid lägger du på att hålla ordning på ditt “digitala” liv? Hur många timmar i veckan sitter du och raderar spambrev, analyserar konstiga SMS, håller koll på dina lösenord, sätter upp två-faktorautentiseringar mot de tjänster du använder oftast, oroar dig för om du kan installera en viss applikation i din telefon eller dator och, givetvis, tar emot samtal från släkt och vänner som behöver din hjälp när de skickats till en webbsida som meddelat att deras dator har virus?

Massor, gissar jag.

Det här är inte roligt längre. Det är inte roligt när det datorföretag man haft störst förtroende för, i mitt fall Apple, inte ens klarar av att släppa nya versioner av sina operativsystem utan att ställa till det, det är verkligen inte kul att känna att man hela tiden är på gränsen att bli lurad av webbsajter och tjänster man investerat tid, pengar eller både-och i.

Ta exemplet Reddit. En webbsajt jag tillbringar en del tid på ibland. Det finns mycket kul att läsa där och man kan lära sig massor om man tar sig tid till det. En dag får jag ett meddelande att jag måste mata in en e-postadress som ska användas “i nödfall” så jag inte blir utelåst från Reddit om jag exempelvis glömmer mitt lösenord. Ett rimligt förslag, kan åtminstone jag tycka, så jag matade in min e-postadress.

Sen får jag se det ovanstående på Reddits hemsida. Syftet med att de vill ha min e-postadress blev just aningen mer tydligt – de vill maila mig i tid och otid för att driva mig tillbaka till Reddit så ofta som möjligt, för att på så sätt generera mer trafik och på så sätt visa fler annonser. Reddit kunde givetvis ha berättat det rakt ut, men då skulle ju i princip ingen mata in sin e-postadress.

Facebook har kört liknande manövrar genom åren – senast då de bad folk mata in sina mobiltelefonnummer för att kunna återställa sina konton om de blev utelåsta. Telefonnumrena skulle absolut inte användas till något annat, lovade Facebook. Det tog inte många veckor förrän folk började få SMS med meddelande om att de just nu missade en intressant diskussion på Facebook. Nu senast har Facebook meddelat att det är okej för politiker och deras partier att köra annonskampanjer med falskt innehåll – det finns många slutsatser man kan dra av detta men den slutsats jag själv landade i för två år sedan var enkel: jag raderar mitt Facebook-konto. Det finns ingenting på den plattformen som rättfärdigar hur man som användare på Facebook blir behandlad av företaget, och ju fler som inser det desto bättre.

Jag har bestämt mig för att flytta mitt webbsurfande till Firefox istället för kombinationen Safari / Chrome. Så jag reggade ett konto hos Firefox för att synkronisera lösenord mellan mina datorer. Det tog, givetvis, inte mer än två timmar så hade det första spambrevet landat i min brevlåda från Firefox…

En gång i tiden (ja, det är gammel-Jocke som talar här…) så var företag hyfsat öppna med vilka deras intentioner var. Numera är det i praktiken “helt ok” att luras, vilseföra och bluffa för att komma åt dig och så mycket information om dig som möjligt. Numera utlovas saker och sedan hålls de inte. “Vi tar din integritet på stort allvar” brukar det ju stå på var och varannan hemsida numera, men vad det egentligen betyder är det nog inte många som faktiskt tar reda på.

Det här är inte roligt längre. Det är okej att företag vill försöka tjäna pengar på mig, men det ska också vara okej för mig slippa det, men med Internet så är det uppenbarligen så att alla som använder Internet är fritt för andra att försöka utnyttja och lura så mycket de bara kan.

Har man inte ledsnat redan så kan man sätta sig och titta på alla de exploits som ständigt upptäcks i applikationer, operativsystem och produkter. Molntjänster läcker ständigt information om sina kunder, det hittas ständigt nya säkerhetshål i de applikationer du använder dagligen och vi har blivit immuna mot det, ungefär som att man rycker på axlarna åt att ännu en bomb exploderat i Malmö – det är vardagsmat.

Teknik är till för att hjälpa oss. Teknik är till för att våra liv ska bli lite enklare, inte för att vi ska bli slavar under den. Mina mål för den återstående delen av år 2019 är att genomföra en andra “digital detox”:

  1. Minska beroendet av Apples produkter. De bryr sig inte längre om kvalitet i sina produkter och det märks. Löften som inte hålls skapar stress och osäkerhet och det kan jag sannerligen leva utan.
  2. Hitta en ersättare till Macos. Linux eller Windows? Vet inte ännu – jag har gjort den här resan förut men det känns som att jag är bättre förberedd denna gång.
  3. Minska mängden molntjänster jag är beroende av. Dropbox, Google och Facebook är borta sedan länge. Det finns en och annan kvar att rensa bort och det ska bli skönt att få det gjort.
  4. Dra ner på hur mycket jag använder datorer och mobiltelefoner på fritiden. Det finns viktigare saker att göra än att sitta framför en dator hela tiden.
  5. Rensa ut gamla datorer och prylar. Av någon anledning hittar saker hem till mig hela tiden och nu är det dags att rensa igen.

Man skulle kunna hoppas att år 2020 inte bara blir året då amerikanerna sparkar ut Donald Trump ur Vita huset utan också att det blir året då folk sätter ner foten i större utsträckning och säger ifrån. Kasta ut Chrome från din dator och kör Firefox istället, välj dator och mobiltelefon som inte ständigt blir hackade eller är i riskzonen för att bli det och ge molntjänster, webbsajter och portaler långfingret när de har missbrukat ditt förtroende.