En dag med Apple och Snow Leopard Server

29 Sep 2009

Efter varje ny lansering av Mac OS X Server håller Apple traditionellt en tyngre genomgång av nyhetena i både operativsystem och servrar det ska köras på.

Intrycket från dessa träffar har tidigare varit lite blandade, vissa år har det varit extremt informativt och andra mindre så. Årets upplaga var helt klart ett lyft från tidigare år då Apples attityd till många saker har förändrats. Fortfarande är det locket på när det gäller saker som inte är släppta ännu, men ändå finns det en del att berätta.

Första frågan jag tog upp var hur man får pushmail att fungera mellan iPhone och Snow Leopard Server. Svaret var både enkelt och svårt på den frågan: man måste nämligen använda iPhone Configuration Utility och där skapa en profilfil där mailkontot finns med, som i sin tur måste innehålla information om mailservern och dess inställningar. Denna laddar man sedan ner till iPhone via webbläsaren, vilket inte är helt logiskt eftersom iPhonen själv beklagar sig och undrar om man verkligen ska ladda ner filen eftersom det inte finns någon applikation i telefonen som kan hantera den. Tror den, åtminstone. Det fungerar nämligen utmärkt och efter att man gjort det så har iPhone också aktiverat stödet för IMAP Idle (endast för det konto som man kör mot Snow Leopard Server, dock) och efter det fungerar det faktiskt. Jag ska testa direkt på min testservern när jag kommer hem så ytterligare rapport följer.

En annan intressant fråga som dök upp var huruvida indexering medelst Spotlight sker av de filer som man kan bifoga en wikisida i den i Snow Leopard Server inbyggda WIKI-servern. Svaret på den frågan är nej. “Inte i dagsläget”, lät Apple meddela.

En annan stor nyhet är att Apple numera också räknar upp Mac Mini och iMac som servrar som man inte bara kan utan också uppmuntras att köra Snow Leopard Server på. Exempelvis fick vi tipset att en Mac Mini absolut kunde vara lämplig att köra applikationer som inte är fullt så tunga, som exempelvis WIKI-servern eller blogg-servern. Detta är ju stick i stäv med vad Apple sagt tidigare, där de stenhårt hävdat att det endast är Mac Pro och Xserve som gäller som servrar.

Som vanligt passade jag på att retas lite med Eric Zelenka,produktansvarig för Mac OS X Server, appropå webbmailen i Mac OS X Server som är fortsatt miserabel. I mitt förra möte med Zelenka, i samband med lanseringen av Leopard Server, så lovade Zelenka att det skulle bli stora nyheter på webbmailfronten i samband med det som senare blev Snow Leopard Server. Så blev det ju inte och när jag idag frågade honom vad som händer på den fronten fick jag ett rätt bra svar, där Zelenka menade att de absolut kommer att göra något åt den men att de vill göra mer än en “normal” webbmailklient, där det finns en tajtare integration med kalendern och kontaktboken som båda är utmärkta via webben i Snow Leopard Server.

Jag måste säga att jag åker från London med ett intryck av att Apple stärkt sina aktier en aning på serverfronten. Snow Leopard Server 10.6.1, alltså en nyare version än den jag gjorde testet på, känns betydligt stabilare, åtminstone på Apples labbmaskiner. Att Apple i början av dagen lägger tio minuter på att hacka på Microsofts Windows Server och Exchange Server och sedan gör raka jämförelser till Mac OS X Server och att det är en enklare licensform för företagen att hantera (“one license, one package.“) är inte skrattretande men det får fler personer än mig att le lite. Funktionerna i Snow Leopard Server är i viss avseenden jämförbara med Microsofts motsvarande produkter, och visst, det är enklare att sjösätta de funktionerna i Snow Leopard Server jämfört med Microsofts dito, men för att Apples jämförelse ska hålla så krävs det att allt fungerar.

Där är inte Apple ännu med Mac OS X Server, men jag tror och hoppas de når dit en vacker dag för i vissa avseenden driver de utvecklingen mot enklare och snyggare användarmiljö inte bara för användarna utan också för administratörerna.