En iPod i bilen

26 Aug 2004

Nu har så äntligen Saab:en kommit. Och då var det också dags att förverkliga min dröm om att montera in min gamla ur-iPod i bilen. iPod:en som börjar bli lite till åren nu (batterierna är inte på topp direkt) hade jag eventuellt tänkt ersätta med antingen en ny iPod eller genom att helt enkelt använda min Qtek 2020 med ett extra minneskort som MP3-spelare.

Enligt bilhandlaren hade vår bil ett stereosystem som på Saab-språk heter AS2. Det systemet innebär att det förutom CD och ingång för CD-växlare också finns sju högtalare och en kassettbandspelare. Det visade sig att vi hade en modell som kallas AS1, som enkelt uttryckt är basic-modellen. Eftersom det då inte finns någon kassettbandspelare och Saab är extremt hemlighetsfulla när det gäller hur cd-växlaranslutningen fungerar så får det bli en iTrip istället som möjliggör en trådlös överföring av musiken till bilstereons radio från iPod:en.

Dension Sweden har en iPod-hållare för fabriksmonterade stereoanläggningar. Än så länge stöds ett ganska stort antal bilmärken och deras stereoanläggningar, men inte någon av Saab:s modeller. Och om den nu skulle komma med stöd för en Saab-modell så innebär det att jag ändå måste köpa en ny iPod eftersom den första generationens iPod inte stöds för detta ändamål.

En teori jag har är att man borde kunna ansluta de kontroller för stereon som finns i ratten till min ur-iPod på samma sätt som iPod:ens rätt usla fjärrkontroll fungerar. Det är ju egentligen inga konstigheter då det enda som händer när man byter låt eller sänker och höjer volymen är att olika strömstyrkor justeras och styrknapparna i ratten fungerar på precis samma sätt.

Vilket lämnar frågan om en hållare för iPod:en. Jag har redan en aktiv hållare för min Qtek 2020 i bilen och skulle jag skaffa en hållare till, där för övrigt båda enheterna ska slåss om att vara anslutna till det främre 12v-uttaget, så blir det lite väl plottrigt med extra saker i bilen. Kanske får det duga att lägga iPod:en i facket mellan sätena fram. Eller nåt. Nån som har några förslag?