Ett kungarike för en bra mus

29 Jun 2016

Kanske var det inte så det lät hos Apple- användarna, men efter Apples puckformade mus som såldes med första generationens iMac så var Apple piskade att ta fram en ny mus.

Tillsammans med Sparkfactor Design, som stod för en del av tekniken, så lanserade Apple Pro Mouse. Sällskapet gick heller inte av för hackor – Pro Mouse lanserades tillsammans med Power Mac G4 Cube, Steve Jobs drömdator. Jonathan Ive och hans kollegor på Apples designavdelning slet stenhårt för att göra Jobs nöjd. Och nöjd blev han – Pro Mouse blev den succé Apple behövde när det gällde möss och tangentbord, två områden som varit ständiga sorgebarn för företaget sedan Apple Extended Keyboard II.

Apple Pro Mouse var unik. Designen byggde på en transparent yta med en svart platta inuti och istället för en knapp som det fanns på Apples tidigare möss tryckte man istället ned hela ovansidan på musen.

På långsidorna fanns det två små ytor för att greppa musen när man behövde hålla i den, och den korta sladden var särskilt anpassad för att fungera med Apples Pro Keyboard, även det levererades med Power Mac G4 Cube för första gången. Ville man använda ett annat tangentbord var det bäst att det fanns en USB-port på det, annars blev det lätt väldigt knepigt. Till en början fanns Pro Mouse endast i svart (det vill säga, en svart platta men lagom till att iMac G4 lanserades kom även musen med tillhörande tangentbord i vitt för att matcha “bordslampan”.

Att Pro Mouse inte vara var en succé utan faktiskt också fungerade både praktiskt och designmässigt bevisas av det faktum att musen producerades i fem år. Den ersattes av det erkänt stora misslyckandet Mighty Mouse och först när Magic Mouse lanserades blev det äntligen lite ordning och reda bland mössen hos Apple igen.