Från skivspelare till Homepod

5 Sep 2022

Skivspelare

Det finns de som tycker jag är lite fånig. Alltså, lite fånig i största allmänhet. Sen finns det de som tycker jag möjligen är lite extra fånig för att jag gillar gammal teknik. Gamla datorer. Gamla bilar, gamla högtalare, gamla (och nya) vinylskivor…

Gubbvarning, således.

Men det är inte vad denna text handlar om. Nej, det handlar istället om det faktum att jag fick ett ryck (ett reverserat höftköp, som Christian kanske skulle säga) och har under sensommaren och nu i början på hösten fortsatt rensa ur min lägenhet.

På Commodore-träffen sålde eller gav jag bort motsvarande fyra flyttkartonger med grejer, jag har kastat möbler och mina älskade pyramidhögtalare som hängt med mig sedan 1994 kommer också få stryka på foten via Tradera. De tar enorm plats, och det är en plats jag helt enkelt inte har.

Högtalare

‘Är karln helt sjuk?!’, kanske du tänker?

Kanske.

Men jag har sakta men säkert ledsnat på att ha prylar precis överallt i mitt hem. I ett stort hus med ett stort hemmakontor och en lada att lagra saker i så kunde man samla på saker utan att det gjorde något, men på 96 kvadratmeter och fyra rum (där jag bor med mina barn) så är utrymme något man vårdar ömt.

Eftersom jag är så pass fånig som jag är så vill jag fortfarande kunna lyssna på musik genom min skivspelare. Jag köpte en begagnad reciever av märket NAD förra året och tanken var att jag nu skulle omfamna mitt vinylknarkande på allvar. Så blev det givetvis inte. Det kan gå månader mellan att jag spisar musik på Det Korrekta Sättet, men när jag väl gör det så är det extremt avkopplande. Skivspelaren får alltså stanna, NAD-förstärkaren sparar jag i förrådet (de är svåra att få tag på och tar ändå väldigt lite plats) medan de gigantiska högtalarna får respass.

Men ljudet måste ju ut på något sätt. Det finns det givetvis massor av alternativ. Sonos har en extremt attraktiv enhet som konverterar analogt ljud till Airplay 2 till det facila priset av drygt 5000 kronor. Yamaha har en produkt kallad MusicCast WCAD-10 som kostar drygt 1400 kronor som ska klara samma sak (typ… specifikationen anger “Apple Airplay-support” men vilken version får vara osagt).

En risk som finns med att köpa billig eller dyr lösning som stödjer Airplay i någon form är givetvis att Apple ändrar standarden, vilket de kan göra närhelst de vill egentligen, och det tillbehör du köpt fungerar sämre som en konsekvens av detta. Har man otur kanske tillbehöret man köpt inte får fler uppdateringar och då sitter man där med grejer som inte fungerar.

Nej – jag tänker satsa på en enklare, säkrare och framför allt billigare lösning: en ljudkabel in i min Mac mini, en programvara i samma Mac mini och ett par högtalare jag redan har som faktiskt låter riktigt bra:

Homepod

Just det – Homepod.

Det ska givetvis sägas att Homepod primärt är avsett för att spela upp digitalt streamad musik. På ren svenska: musik som är komprimerad på något sätt oavsett om den streamas som MP3 eller AAC eller format som nu används. Därför räknar jag inte med att det kommer låta lika bra som mina älskade pyramidhögtalare. Men det kanske kommer låta tillräckligt bra? Denna artikel får visa hur det faktiskt går.

Hur jag satte upp det

Min gamla skivspelare är en Onkyo DD-20, som är ansluten till en för-förstärkare från Berringer vid namn PP400.

Från den kommer jag sedan dra en ljudkabel till en splitter som gör det möjligt att använda hörlursuttaget på min Mac mini som ljudingång. Därefter tar en programvara vid namn Airfoil vid och tar signalen från ljudingången och streamar den via Airplay 2 till mina Homepod.

Hur blev då utfallet?

Resultatet

Skit.

Det finns inget annat sätt att beskriva det.

Varför är inte helt enkelt att svara på men till att börja med så var involymen från skivspelaren och dess för-förstärkare alldeles för hög så ljudet var extremt stökigt. Jag sänkte involymen till en mer vettig nivå men det lät fortfarande illa och en tanke som slog mig är att kanske är det så enkelt som att ljudingången på Mac mini är utformad för mikrofoner och inte för något annat varför ljudsignalen från för-förstärkaren har fel impedans eller något i den stilen.

Ett annat problem är att ljudströmmen från min Mac mini till Homepod klippte regelbundet med några sekunders mellanrum. Kanske är det helt enkelt ingen bra ide att försöka streama analogt ljud via en dator till ett par trådlösa högtalare som i normala fall är vana vid att ljudkällan strömmas digitalt och har en buffert på några sekunder att jobba med. Med skivspelaren är ljudkällan “live” och resultatet blir uppenbarligen också där efter.

Kanske skulle det fungera bättre med ett externt ljudkort som man ansluter via USB, men jag lägger dessa planer på hyllan tills vidare. Kanske skaffar jag ett par mindre högtalare till min NAD C315BEE-förstärkare i framtiden men det får bli då det.

Funderar du på att bygga samma lösning som jag? Gör inte det. Skaffa hellre en modernare skivspelare som exempelvis stödjer Bluetooth och försök spela musiken den vägen till din Homepod via en Mac. Eller nåt.