Friteringsrobot – del 2

29 Jan 2022

Airfryer

Som utlovat i del ett av denna recension så skulle jag återkomma efter att jag använt min Airfryer ett tag. Modellen jag köpte i december heter Xiaomi Mi Smart Air Fryer och är ganska kompakt till sitt yttre men rymmer förvånansvärt mycket på insidan. Jag har sedan jag postade den första texten testat att tillreda en rad olika måltider i denna maskin och man kan utan att ljuga nämnvärt säga att den är klart bäst på att tillreda mat som pommes frites, kycklingbitar och kycklinglår.

Airfryer

Som bilden visar testade jag att lägga kycklinglåren på “två våningar”, det vill säga under gallret och ovanpå gallret. Även om dessa kycklinglår, marinerade i sweet chili, ser riktigt goda ut så var resultatet varierande. Vissa var helt perfekta, andra var inte riktigt klara.

De som låg under gallret hade det betydligt svårare att bli klara och det om något visar vikten av att inte lassa en sån här maskin full och tro att det löser sig på något magiskt vis för detta är en kompakt varmluftsugn, varken mer eller mindre, och ingen mjukvara i världen kan lösa den här typen av problem. Även om det vore väldans trevligt om så var fallet.

Ska man tillreda kycklingbitar (“chicken nuggets” även kallat. Ni vet – den förfriterade varianten från exempelvis Guldfågel) så går det bra att lägga dessa i två lager. Bli dock inte lurad av recepten i denna airfryer som frågar hur många lager du lagt in för det enda maskinen gör då är att dubblera tiden den värmer och det innebär att de kycklingbitar du serverar riskerar att vara tämligen oätliga.

Jag har ännu inte testat att hälla lite matlagningsolja i tråget. Man ska nämligen kunna göra det, och jag misstänker att det kan bli riktigt gott om man gör det. Däremot har jag vid flera tillfällen kört tråget i diskmaskinen med riktigt bra resultat – skulle man tvingas handdiska det så tror jag att användningen av en airfryer av det här slaget skulle minska markant.

Närmast på tur återstår att tillaga mat som exempelvis hasselbackspotatis, något som går väldigt bra ihop med en bättre köttbit. Rapport följer.