Hejdå OVPN – välkommen Mullvad

24 Aug 2022

Mullvad

VPN-tjänster kan man använda till mycket. Oavsett vad så är det extremt användbart att kunna sitta i Sverige och låta sitt VPN terminera i exempelvis Tyskland eller England. Under många år har jag varit kund hos OVPN, ett svenskt företag som arbetat hårt med att vara transparenta, framåtsträvande och ständigt arbetande med att hålla en extremt hög nivå när det gäller så väl säkerhet som integritet för sina kunder.

Men det har också funnits en del grus i maskineriet. När jag använde en äldre Mac mini med en äldre version av MacOS så fick jag köra en äldre version av OVPN-klienten. Ingen stor grej, det fungerade bra, men vad som inte fungerade var att klienten vid varje uppstart talade om för mig att jag hade en ny version att ladda ned och installera. Problemet var, givetvis, att den nya versionen inte fungerade på min äldre version av MacOS. En liten grej, kan tyckas, men varför kan inte klienten känna av att jag har ett äldre operativsystem som inte fungerar med den nyare versionen av klienten?

En annan sak, som också är klientrelaterad och som påminde mig så sent som igår kväll varför det är dags att testa något annat, är när jag skulle avinstallera OVPN-klienten från min nyare M1-baserade Mac mini. För att avinstallera OVPN-klienten kör man applikationen för det ändamålet som ligger i mappen för OVPN.

Detta har fungerat tidigare, men nu kraschade applikationen. Till saken hör att jag… just det, hade uppgraderat klienten till sin senaste version bara några timmar tidigare.

Det är som sagt småsaker men det kändes väl inte som att jag orkade mecka med detta längre utan det var dags att testa något annat. Eftersom den gode MC arbetar på Mullvad numera så vore det ju skandalöst att inte testa tjänsten och jag kan säga att jag inte är besviken.

Inte nog med att registreringsprocessen, där man inte skapar ett konto med inloggning och lösenord utan istället får ett ID-nummer som man sedan använder för sin inloggning, är oerhört smidig, prestanda på uppkopplingen kändes också rappare än OVPN. Jag vet inte om det var en placebo-effekt som gjorde sitt, kanske var det den extremt snygga och polerade klienten för MacOS som bidrog till det positiva intrycket.

Sen har vi prisnivån. OVPN kostar 100 kronor per månad om du betalar månadsvis, 49 kronor i månaden om du betalar för ett helt år. Mullvad kostar 50 kronor i månaden, oavsett om du betalar månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Enkelt och bra.

Okej, man får en fräsig t-shirt från OVPN om man betalar för ett helt år, det ska sägas.

OVPN är inte en dålig tjänst, men Mullvad är lite bättre. Åtminstone för mig.