Hur Macintosh förändrar liv

10 Aug 2011

I boken Insanely Great av Steven Levy berättas historien om Eliot Cohen, tjänsteman på kommunkontoret i Queens. I hemlighet drömde han om att bli sportjournalist.

1985 köpte han en Macintosh och med Pagemaker förvandlades han från en kommuntjänsteman till chefredaktör, redigerare och art direc tor för sitt nya nyhetsbrev där han analyserade och skrev om baseballaget New York Mets. Han började skicka sitt nyhetsbrev till spelare, tränare, PR-personal och annat folk runt laget och innan han visste ordet av så satt han i omklädning- srummet på Shea Stadium och intervjuade stjärnorna i laget. Andra journalister började ringa honom för information och andra tidningar började anlita honom som skribent.

Utan Macintosh hade detta aldrig hänt.

Min historia skiljer sig inte allt för mycket från Eliot Cohens. Jag arbetade som PC-samordnare på datatidningsförlaget IDG och en dag så fick jag ett mail från redaktionen för en tidning som ännu inte lanserats vid namn PC Aktiv. De närmade sig pressläggning och var desperata efter material så de mailade mig och bad mig hamra ned några rader om vad som hände i IT-världen. Så jag knackade ned vad jag hade på hjärtat i ett mail med ärendet “Windows 95 och andra trender i IT-världen” och skickade iväg det och tänkte inte mer på det.

Det dröjde inte länge förrän jag skrev åt flera lika tidningar på förlaget och när jag slutade på förlaget (ett år med i princip dygnet runt-support till 200 användare knäcker även den bäste) så fortsatte jag frilansa. Men det var i mitten på år 2000 som jag såg ljuset. OS/2 hade ramlat på näsan, Linux fungerade inte för skrivbordsanvändning och BeOS dog sotdöden när Microsoft började spänna musklerna. Skrivandet hade delvis kört fast i att testa nya ljudkort och testa ännu ett Windows-program eller en Linuxdistribution.

Efter att ha lekt med en G4 Cube som jag testade på uppdrag av en IDG-tidning var jag fast. Så jag köpte en begagnad PowerBook G3 och började leka med Mac OS X. Året efter köptes en PowerMac G4 på 733 megahertz och Mac OS X blev allt mer moget och 2004 lanserade jag webbsajten Macpro och utan att jag insåg det då så hade jag Macintosh att tacka för att mitt yrkesliv tagit en vändning till det bättre. Nu, elva år senare, bygger i princp hela min yrkesidentitet på Macintosh och andra produkter från Apple.

Anledningen till denna historia är givetvis nyheten om Steve Jobs avgång som VD från Apple. Det kanske egentligen inte innebär en allt för stor skillnad för företaget internt men på utsidan innebär det all skillnad i världen för Apple som företag. Det är Jobs förtjänst att Eliot Cohen kunde byta karriär och bli framgångsrik inom ett om- råde han drömde om, och lika mycket är det Jobs förtjänst att jag, 15 år senare, kunde rotera min karriär 360 grader och börja ägna mig åt något som var utvecklande, intressant och roligt.

Macintosh har, liksom iPod, iPhone och iPad förändrat hur människor ser på och arbetar med teknik och media. Och varje gång det säljs eller används en Mac, iPod, iPhone eller iPad så kan en del av den upplevelsen spåras bakåt till en enda man som dag efter dag arbetat stenhårt för att varje millimeter, varje pixel och varje material ska vara helt perfekt.

Så ta tillfället i akt att minnas det, oavsett vad framtiden innehåller för Steve Jobs.