iPhone 14: året då gubben i mig kom ikapp

21 Feb 2023

iPhone 14. Bild: Apple

Förra året började jag klaga på att jag hade svårt att läsa texten på min iPhone 12 mini. Christian föreslog i sin sedvanliga visdom att jag kanske behövde nya glasögon. Det hade han rätt i. Progressiva glasögon till och med. Läget med mina ögon och telefonen blev bättre i 7-8 månader men på senare tid har jag märkt att ögonen har börjat kännas ansträngda igen när jag använt min telefon. Jag har inte haft problem med att läsa texten som sådan, men det är som att skärmen varit lite för liten. Att öka storleken på typsnitten hade säkert hjälpt men då hade jag fått sitta och scrolla i all evighet och lite till så jag bestämde mig, efter en hel del research, att det var dags att slå till på en iPhone 14.

I princip samtliga mobiloperatörer i landet erbjuder iPhone 14 med någon form av abonnemang och i mitt undersökande fann jag dessutom att prisnivån mellan en iPhone 13 och en iPhone 14 inte var överdrivet stor per månad. Intressant nog var det däremot en enorm skillnad på datamängden per månad i abonnemangen som erbjöds beroende på vilken operatör man valde. Jag har klarat mig i åratal på fyra gigabyte per månad och det var det jag tittade efter men när jag noterade att Comviq erbjöd tio gigabyte per månad, vilket tillsammans med telefonen kostade mindre totalt per månad jämfört med Tre som erbjöd knappt hälften per månad för mer pengar än Comviq, så var det uppenbarligen köpläge.

Det tog några dagar men telefonen är äntligen här. Jag valde att köra med ett eSim denna gång och i skrivande stund har nummerporteringen från min gamla operatör ännu inte gått igenom. Jag hade förberett mig på att Comviq hade operatörslåst telefonen men det visade sig att så inte var fallet. Jag kunde helt sonika pluppa in sim-kortet från min snart före-detta operatör i min iPhone 14 och det fungerar utmärkt. Varför porteringen ska upp till en vecka att genomföras är för mig ett mysterium men det är åtminstone helt automatiserat vilket är välkommet jämfört med hur det var förr i tiden.

iPhone 12 mini och iPhone 14

Som synes är storleksskillnaden mellan min iPhone 12 mini och min iPhone 14 rätt rejäl. Inte helt överraskande, givetvis, men för mig som vant mig vid iPhone 12 mini, och det ska sägas här och nu att det har varit min favorittelefon från Apple genom tiderna. Utan någon som helst konkurrens. Formatet på denna telefon och dess efterföljare, iPhone 13 mini, är fenomenalt och prestandan lika så.

Prestandamässigt känns inte iPhone 14 så vansinnigt mycket snabbare än min gamla iPhone 12 mini. Givetvis erbjuds den sedvanliga känslan av att allt känns lite rappare men ändå – det är inte som dag och natt som jag kanske hade förväntat mig. Storleksmässigt känns iPhone 14 som ett litet campingbord som man stoppar i fickan. Jag kommer nog vänja mig men hade Apple erbjudit en telefon med samma funktioner och prestanda som en iPhone 14 fast i samma storlek som iPhone X så hade det varit ett givet köp för mig.

Jämförelse mellan iPhone 12 mini och iPhone 14

Skärmen då? Tittar man på specifikationerna mellan de två telefonerna så ser man tydligt att det är två saker som skiljer: den maximala ljusstyrkan och upplösningen. I övrigt är det, åtminstone på pappret, exakt samma skärmpanel i de två telefonerna (bortsett från att iPhone 12 mini har en mindre dito, givetvis). Det är sannolikt den lilla skillnaden i upplösning kombinerat med den större skärmen som gör att jag har lättare att läsa på iPhone 14. Texten känns lite tydligare och den är också lite större på skärmen. Tangentbordet är också större och så också texten i menyraden som jag jämförde sida vid sida de två telefonerna emellan.

Den större skärmen och den närmast minimala känslan av att telefonen är lite snabbare är nog egentligen de två skillnader jag kan komma på så här några timmar efter uppackning. Kameran är säkert bättre jämfört med iPhone 12 mini så det får jag återkomma till men eftersom kameran i den telefonen inte var något jag störde mig på så kan jag inte påstå att det känns superprioriterat för mig i denna nya iPhone 14.

Nöjd? Ja. iPhone 14 känns lagom, varken mer eller mindre. En liten gnagande tanke i mig undrar om Apple inte peakat ut när det gäller prestandalyften i iPhone-modellerna, men skulle jag påstå det rakt ut så lär de väl lansera iPhone 15 till hösten som garanterat kommer blåsa strumporna av alla som funderar på samma sak. Vi lämnar den tanken så länge.