Kom igång med ett MD3200i

23 Dec 2019

md3200

Jag är ju en skrotsamlare av viss rang vilket kanske har framgått. Då och då ramlar det in saker som är alldeles för spännande att kasta bort, men en utmaning i allt detta, förutom att hantera lagringsyta för alla spännande saker och att förklara för den bättre hälften i hemmet varför jag måste behålla just denna spännande sak, är att de spännande sakerna inte alltid är kompletta eller dokumenterade. Lösenord, IP-adresser och sånt där som kan vara kul att ha saknas inte sällan och det är inte alltid helt enkelt att trolla fram såna saker. Lösenord till ett iDrac-gränssnitt i en Dell-server är en barnlek att ändra eftersom det låter sig göras via BIOS, och en dator där BIOS är lösenordsskyddat tar man sig i princip alltid in i genom att ta bort batteriet på moderkortet och låta datorn stå helt strömlös några timmar.

Men när ett stort fint SAN landar i mitt arbetsrum så blir utmaningen extra spännande. SAN:et i fråga heter MD3200i, ett iSCSI-SAN från Dell som slutade stödjas av tillverkaren år 2015 (betydligt nyare än mitt nuvarande SAN, ett Promise E610F som såldes typ 2004…). Här var utmaningarna flera – jag visste ingenting om lösenordet till enhetens kontrollerkort, jag visste heller ingenting om IP-adresserna till samma kontrollerkort och jag visste ingenting om vilken typ av hårddiskar detta SAN ville arbeta med. Bara att kavla upp ärmarna med andra ord.

md3200 kabel

I normala fall kopplar man in den RS-232-kabel till kontrollerkortet i MD3200-enheten som levereras i kartongen när man packar upp sitt nya fina SAN. RS-232-kabeln har visserligen en vanlig 9-polig RS-232-anslutning i ena änden men i den andra sitter en kontakt som påminner en del om en S-video-anslutning.

md3200 cli

Har man inte denna kabel och inte enkelt kan få tag i en är det svårt att nollställa både lösenord och sätta en IP-adress till porten. Det sitter däremot en ethernetport för hantering av enheten i varje kontrollerkort. Utan IP-adress är det givetvis omöjligt att göra något med denna port men det är här Wireshark kommer in i bilden.

Med Wireshark kopplad direkt till ethernetporten i ena kontrollerkortet kan man nämligen lista ut vilken IP-adress porten har. Kontrollerkortet kommer via ARP läsa av sin omgivning en gång när man startar upp MD3200-enheten, och om du med en PC eller Mac, en ethernetanslutning mellan dator och kontrollerkortet (se till att du slår av alla andra nätverksanslutningar i datorn innan du kör igång Wireshark) kan du få fram vilken IP-adress kortet har. Du kan även få fram samma information med ARP-verktyget i Windows, Linux eller Mac OS X genom att exempelvis skriva arp -a i kommandoradsläget i Windows 10.

Lösenordet då? Bakpå kontrollerkorten sitter en liten knapp man kan trycka in i fem sekunder. Om MD3200-enheten har en äldre firmware installerad så kommer administrationslösenordet nollställas. Om det sitter en nyare firmware i kontrollerkorten så blir det hela lite mer komplicerat men det finns en väg runt detta också. Inställningarna för en diskarray i MD3200-enheten lagras på diskarna som sitter i den. En lösning är således att stänga av enheten och rycka ut diskarna och sedan starta enheten igen. Via Dells administrationsverktyg MDSM eller MD Configuration Utility kan du sedan radera den array som finns i enheten och därefter bör du kunna plugga in diskarna igen.

Det finns några aber med MD3200 och, i mitt fall, MD3200i som är värda att nämnas. Det ena är att Dell är extremt petiga med vilka SAS-diskar du kopplar in. Jag har läst att senare versioner av Dells firmware tar bort dessa begränsningar men det går inte att uppgradera Firmware utan att ha en diskarray med tillhörande diskar i enheten så jag låter det vara osagt om det stämmer eftersom jag än så länge inte har några SAS-diskar som fungerar med min MD3200i. Det andra är att det inte går att koppla in SATA-diskar i MD3200-enheten utan att ha en adapter mellan disk och bakplanet i MD3200-enheten. I skrivande stund har jag inte hittat en enda adapter på Ebay till salu och det kan vara så att jag har en bunt adaptrar till en gammal Poweredge 2900-server liggandes någonstans – om jag hittar dem så ska jag testa dem men att det ska fungera är en aning osannolikt.

Vill man skicka i 3,5" stora SSD-diskar i sin MD3200 så krävs det särskilda diskslädar (utöver adaptrarna jag nämnde ovan) som faktskt går att köpa på Ebay.

Framtiden får utvisa om jag kommer vidare med mitt MD3200i men om så är fallet kommer denna bloggpost att uppdateras. Det vore kul att se vilken prestanda man kan få ur det och om det räcker med 4x1GbE-anslutningar per kontroller. Det ska också nämnas att man kan köpa andra kontrollerkort och plugga i en MD3200-enhet som exempelvis förvandlar hela enheten till en DAS-enhet som sedan pluggas in via en extern SAS-anslutning till ett kontrollerkort. Det finns en bunt på Ebay för ett par hundralappar stycket i skrivande stund.