Konsten att köpa en begagnad Mac Pro

4 Jun 2013

Efter att Apple tvingades sluta sälja Mac Pro i Europa i våras sinade lagren av Apples arbetsstation snabbt ute hos återförsäljarna. Idag finns det knappt några nya maskiner att få tag, vilket har gett nytt bränsle åt begagnatmarknaden. Det innebär i sig inte att man behöver pantsätta huset för att få tag i en begagnad maskin, åtminstone inte om man kan nöja sig med en något äldre modell.

Min dator, en Macbook Air med en Core i7-processor och fyra gigabyte internminne var sannerligen snabb, men snabbheten hade ett pris i form av att fläktarna gick igång hela tiden. Och fläktarna i en Air har en bullerkaraktär som inte direkt är diskret. Det blir snabbt störande, åtminstone om man har samma inställning till fläktar som undertecknad.

Så jag satte igång att jaga efter en Mac Pro. Den senaste uppdateringen av Mac Pro skedde i mitten på 2012 och då fick maskinen modellnamnet MacPro5,1. Precis som att köpa en begagnad bil så kan man spara rejäla pengar på att gå ned några årsmodeller för att hitta den perfekta balansen mellan pris och prestanda. Så jag siktade in mig på att köpa minst en MacPro3,1 eller en MacPro4,1. Den tidigare lanserades i januari 2008 och är på alla sätt och vis en gammal modell, men den har ett ess i rockärmen och det är att den stödjer OS X 10.8 utan diverse fulhack. Jag hade dock turen att springa på en MacPro4,1, lanserad i mars 2009. Inte en purfärsk maskin det heller men för strax under 6000 kronor var den helt klart värd att köpa. Är man ute efter en billig server och kan nöja sig med OS X Server 10.6 eller 10.7 så är en första generationens Mac Pro fortfarande ett bra köp, även om det kan vara värt att nämna att minneskretsar till denna modell inte alltid är så billiga, och att reservdelar kan vara svåra att få tag i om olyckan är framme.

Hur du hittar en Mac Pro

De vanliga platserna, Blocket och Tradera, är bra utgångspunkter. Återförsäljare som Mtorget har också Mac Pro-maskiner i lager då och då. Mitt första försök att köpa en begagnad Mac Pro skulle ha varit en Mac Pro av modell 3,1. Försäljaren verkade dock inte haft koll på vad som såldes för maskinen visade sig vara en macpro1,1, alltså första generationens modell, som inte stödjer OS X senare än 10.7. Maskinen hade dessutom fått ordentligt med stryk av Posten (se bild nedan), men den fungerade fortfarande varför jag lyckades starta den och konstatera att det var en första generationens Mac Pro och inte en tredje som utlovat.

postmord mördar en mac pro

Affären ströks och maskinen återlämnades direkt och säljaren fick ansvaret för att reda ut skadan med Posten.

Bra saker att tänka på

Två saker jag lärde mig av denna misslyckade affär är att begära ut en skärmdump från OS X där modell och serienummer visas. Det andra är att se till att maskinen skickas i sitt orginalemballage och inte i vanlig kartong. Mac Pro är en tung maskin med vassa kanter och har man inte ordentligt med stötdämpning i kartongen riskerar datorn att se ut som på bilden ovan. Apples egna kartong för Mac Pro är en rejäl pjäs med gott om skyddande stötdämpande material och förstärkta hörn i form av frigolit, så ska du köpa en begagnad Mac Pro kan det vara värt att kontrollera att orginalkartongen ingår i köpet om datorn ska fraktas med någon form av budföretag. Finns inte kartongen och du inte kan hämta maskinen själv bör du avstå affären.

Vad ingår i köpet? Tangentbord och mus är saker som jag personligen inte värderar särskilt högt. Det är förhållandevis billigt att köpa nytt från Apple eller exempelvis Logitech. Om det inte sitter SSD-lagring i maskinen är storlek på hårddisk inte heller intressant egentligen. Om hårddisken suttit i sedan maskinen var ny är risken stor att du ändå får byta den så småningom, och har du otur tappar du din information på kuppen. Mängden internminne är däremot av högsta vikt, i synnerhet om maskinen är av en generation äldre än macpro4,1. En Mac Pro som är äldre än så med två gigabyte internminne ska vara bra billig för att det ska vara intressant eftersom kostnaden annars riskerar att springa iväg ordentligt om du vill utöka maskinens minneskapacitet efter köp.

Om du tänker använda din Mac Pro som arbetsstation kan det vara värt att kolla in vilket grafikkort som sitter i maskinen. Sitter det inget kort alls bör du göra noggranna undersökningar för att se om det finns nya grafikkort på marknaden som fungerar i datorn. I skrivande stund är det billigaste grafikkortet från Apple ett ATI Radeon HD 5770 för 2 495 kronor. Det är inte på något sätt ett värstingkort, men det ska fungera även med första generationens Mac Pro, även om det rapporterats om att användare haft problem med att använda samtliga portar på kortet med versioner av OS X som är äldre än 10.6.8.

Slutligen är det värt att kontrollera datorns allmäntillstånd. Är den fräsch, ren och städad eller finns det stänk av Coca Cola på baksidan och fullt med damm på insidan? Allt som visar hur den nuvarande ägaren tagit hand om datorn säger en hel del om vad det är du köper. Är datorn ren och snygg och fläktarna inte låter som stenkrossar och den matchar de behov du har är det ingen dum idé att slå till om priset är det rätta.