Mi Smart LED Desk Lamp Pro

4 May 2023

Mi Smart Led Desk Lamp Pro Mi Smart LED Desk Lamp Pro. Foto: Xiaomi.

En av mina små hobbies är att köpa “smarta” saker. Det vill säga: saker jag kan styra med min telefon, eller med Siri, eller automatisera via Apples Homekit. Jag har en lampa i köksfönstret som tänds automatiskt när solen går ner, och släcks automatiskt när solen går upp, vilket styrs via IKEA:s smarta-hem-grejer och en uråldrig gateway som pratar med Apple Home via Homekit. Jag har termostater från Tado som styrs via ännu en gateway som pratar med Apple Home via Homekit. Och sen har jag ett antal prylar från Xiaomi: en airfryer, en luftrenare och ett antal fläktar som alla egentligen inte alls vill prata med Homekit men gör det ändå via Homebridge.

Jag borde veta bättre, givetvis. Kinesiska statens dammsugande av information från världens alla hörn sker inte sällan via just smarta prylar som säljs av företag som Xiaomi, så varför köpa en grunka till?

Xiaomis grejer är rätt oemotståndeliga. Deras designspråk är i mångt och mycket kopierat rakt från Apple men de gör det ändå på sitt lilla sätt. Det mesta är “vitt-vitt-vitt” som min mäklare brukar säga när hon beskriver den perfekta väggfärgen inför en försäljning, och för de pengar man betalar för Xiaomis grejer så håller de faktiskt bra kvalitet. Inget snack om det.

Homebridge Homebridge. Fina grejer.

Så när jag såg att bolagets butik på Internet, Mi Store, hade ännu en rea så var det dags att slå till på en produkt jag varit sugen på rätt länge: en “smart” skrivbordslampa. Det är i grund och botten en wifi-ansluten LED-lampa som man kan justera ljusstyrka och ljustemperatur via en app i telefonen, och det är ju inget konstigt med det. Men skrivbordslampan i fråga, en Mi Smart LED Desk Lamp Pro, överraskade mig direkt när jag packade upp den. Jag hade förväntat mig att behöva lägga till den i Xiaomis applikation med ett eventuellt tillhörande strul med att få den att prata wifi, mecka med Homebridge för att slutligen få in den i Home-applikationen och så vidare.

Varför förväntade jag mig då detta? Jo, på Mi store-sidan för produkten står följande:

För att förenkla din vardag stöder Mi Smart LED Desk Lamp Pro röststyrning via Amazon Alexa och Google Assistant. Använd din röst för att slå på och av lamporna och justera ljusstyrkan exakt så som du önskar.

Inte ett ord om Siri, Apple Home eller Homekit, eller hur?

Döm då av min förvåning när jag ser denna papperslapp sittandes på lampans bas:

Mi Smart Led Desk Lamp Pro

För bra för att vara sant, undrar ni? Jag testade att lägga till den i Home-applikationen.

Mi Smart Led Desk Lamp Pro

Jag scannade QR-koden som vanligt, fick sedan vänta någon minut på att Homekit skulle kunna ansluta till lampan.

Mi Smart Led Desk Lamp Pro

Och det fungerade! Jag fick döpa lampan och sedan de vanliga förslagen på automation vilka jag valde att ignorera för stunden.

Mi Smart Led Desk Lamp Pro

Slutligen var den inlagd i Home-applikationen och jag kunde börja ljustera ljustemperatur (mellan 2500K och 4800K) och ljusstyrka direkt från Home-applikationen i min iPhone 14. Enligt Xiaomi har lampan också ett inbyggt batteri (!) som ska räcka i 25000 timmar vilket gör att batteriet ska räcka i över elva år om lampan används i sex timmar om dagen. Jag har ingen aning om varför man sätter ett batteri i en skrivbordslampa, i synnerhet inte eftersom det faktiskt medföljer en vanligt strömadapter för anslutning till elnätet.

Något batteri finns, givetvis, inte i lampan utan det hela är högst sannolikt ett översättningsfel på Mi Store-sidan vilket påpekats av Daniel Neuman och Johan Wassberg:

Mi Smart LED Desk Lamp Pro är ett miljövänligt val tack vare sin högeffektiva belysning och låga energiförbrukning. Den har även en batteritid på hela 25 000 timmar vilket betyder att batteriet kommer att räcka i 11,4 år om det används sex timmar om dagen.

I själva verket är det sannolikt lampans livslängd som avses vilket alltså är 25000 timmar, eller elva år om den används sex timmar om dagen.

Mig veterligen är detta den första produkt från Xiaomi som pratar Homekit på riktigt, utan några fulhack via Homebridge. Det är stort, just på grund av att man nu faktiskt kan använda dessa produkter på ett säkrare sätt.

Mi Smart LED Desk Lamp Pro är just nu på rea, nedsatt från drygt 1100 kronor till drygt 640 kronor. Köpläge, säger jag.