När fåtalets val blir en drog

2 Mar 2020

De senaste månaderna har jag ju bloggat om hur jag fortsatt lämna molntjänster och populära sociala plattformar bakom mig. Istället har jag startat en egen instans för Mastodon, en egen federerad chattplattform i form av Matrix och filsynkning och sådant som jag hade använt Dropbox för tidigare hanterar jag jag nu via en egen server baserad på Nextcloud. Min e-post och spamfiltreringen av detta hanterar jag på egna servrar hemma och mina mediavanor domineras allt mer av min egna Plex-server.

Det jag har insett är att det här med att driva, hantera och ansvara för mina egna data på egna servrar och system har blivit någon av en drog. En väldigt tidsödande drog, bör väl tilläggas, med tanke på tiden man får lägga på underhåll och att då och då reparera något som lagt sig på rygg. Vad ska jag titta på härnäst, kan man ju undra? Jag har ögonen på en Instapaper-liknande tjänst vid namn Wallabag, kanske någon form av system för att driva en egen Flickr-liknande tjänst eller varför inte någon sorts federerat, alternativ till Youtube?

Jag tror att en del av “drogen” i det hela är att känna att man har kontroll över sina egna data, något jag varit inne på tidigare, men också en känsla av frihet. Jag svarar inte inför någon, jag kan driva egna alternativa tjänster för mig själv eller som andra kan registrera sig på och varken jag eller de riskerar att deras e-postadress, meddelanden och bilder säljs vidare till någon annan part. Jag kan delta i ett eller flera forum där spelreglerna är enkla och tydliga, utan flera sidor långa användaravtal man måste godkänna för att få vara med.

Känslan av frihet är svårslagen. Det blir som en sorts drog – vad är nästa funktion jag kan sätta upp hemma?

Visst, att köra servrarna hemma kostar i både tid och pengar men kombinerar man det med kompetensutvecklingen man får genom att bygga och underhålla allt själv plus att man slipper betala några tior i månaden till Apple ~120 kronor till Netflix, nån hundring eller två till Google/Microsoft/Dropbox, och så vidare… många bäckar små, som man säger.

Du kan köpa dig loss från alla dessa problem, men då har du heller inte tagit personligt ansvar för dina data och då har du egentligen inte rätt att komma och klaga när en molntjänst går ner, blir hackad eller tappar dina data. Eller alla tre samtidigt. Det är sannolikt ingen som lyssnar ändå.