‘Not Playing’

23 Jan 2022

Homepod

Efter ett halvår med mina två Homepods i en stereokonfiguration tillsammans med min AppleTV 4K så har jag en del att rapportera om, inte bara om Homepod utan också om Homekit. Varning för textbaserat vredesmod.

Jag har ju tidigare rapporterat om hur bra de låter, och att de onekligen har en del problem när det framförallt gäller värmeutveckling och hur jag “löste” det.

I min första rapport skrev jag:

Detta till trots har den första Homepod-modellen sålt någonstans mellan 1-3 miljoner exemplar och de som äger dem svär vid dem. Jag är numera en av dem.

Det står jag fast vid. Homepod, och särskilt i en stereokonfiguration, låter så förbannat bra så den dagen de slutar fungera lär jag fälla åtskilliga tårar för jag vet inte vad jag ska ersätta dem med – vad finns på marknaden som spöar Homepod i design, ljudkvalitet och integration mot Apples ekosystem?

Jag köpte ju två Homepod mini kort efter att jag köpt mina stora Homepod, och även om de låter bra för sin storlek så är de inte ens i närheten av den ljudkvalitet som deras numera pensionerade storebror kan producera. Att ha dem som högtalare till min TV skulle säkert fungera men det skulle vara en aning bittert.

Nåväl, över till vad som inte fungerar med Homepod, Homekit, Airplay 2 eller vad det nu är som ställer till det för mig. För saker och ting strular – rejält.

När jag ska se på TV och vill använda mina Homepod som ljudkälla behöver jag gå igenom följande procedur. Varje gång (Det ska nämnas att när detta skrivs, i den senare delen av januari 2022, är det version 15.2 som är den senaste versionen av iOS och tillika den som är installerad på mina Homepods):

Slå på mina Homepod med mina fjärrstyrda strömbrytare. Vänta fem minuter. Troligen kommer min AppleTV 4K ha anslutit sig till Homepod men om jag gjort misstaget att röra fjärrkontrollen innan anslutningen är klar så kommer inget ljud ur Homepod. Jag får därefter starta om min AppleTV 4K, vänta fem minuter till efter att omstarten är klar (utan att röra fjärrkontrollen) och därefter brukar det fungera.

Fungerar det inte får jag repetera processen.

Vid ett tillfälle så sent som för några dagar sedan hade min AppleTV 4K startat om och visade ett felmeddelande på min TV att den inte kunde starta ordentligt. Ville jag återställa alla inställningar eller starta om den? Jag valde det senare.

Då hade min AppleTV 4K plötsligt bytt språk till svenska (jag kör allt på engelska i normala fall) och alla Homekit-inställningar var som bortblåsta.

Homepod

Jag testade att återansluta min AppleTV 4K till Homekit enligt konstens alla regler och det fungerade bara inte. Till slut fick jag logga ut min AppleTV 4K från mitt iCloud-konto och sedan återansluta till det igen. Då fungerade det.

I nästa steg ville jag återansluta mina Homepod till AppleTV 4K:n. Det gick inte. Jag testade att välja högtalarparet som en tillfällig utgång vilket accepterades men inget ljud kom ur dem. Jag valde då att fabriksåterställa båda mina Homepod vilket gick bra, förutom att de båda spelade ett ganska högt ljud när återställningen var klar vilket är väldigt imponerande på alla sätt och vis men kanske inte efter 23:00 på kvällen…

Homepod

När den första högtalaren var återställd tog jag tag i den andra och därefter frågade min iPhone om jag inte ville para ihop högtalarna, vilket jag givetvis ville. Därefter frågade den om jag ville använda mitt högtalarpar som ljudutgång till min AppleTV 4K, vilket jag ju också ville! Score! Den konfigurerade allt och efter ett par timmars strul tänkte jag att det nu var harmoni i världen igen.

Det var det inte.

Det kom endast ljud ur min ena högtalare.

Nej, jag skämtar inte.

Jag fick starta om mina Homepod igen och sedan gå in i inställningarna för ljudutgång i min AppleTV 4K och då välja högtalarparet som ljudutgång. Då, och först då, fungerade det faktiskt till slut.

Egenheterna slutar dock inte där. Om jag vill spela musik via Airplay 2 från min Mac eller från musikapplikationen från min Mac eller iPhone i mina Homepod så händer följande: musik spelas. I allt från 30 sekunder till ett par minuter. Sedan får jag bara ett meddelande som säger: “Not playing.”. Jo tack, jag vet det.

I mina Homepod mini som står i köket fungerar detta ypperligt… för det mesta. Mer om det strax. Jag funderar därför på om det beror på att AppleTV 4K:n har mina Homepod som standardutgång för ljud och därför “tar tillbaka” dem rätt omgående om någon annan ljudkälla vill spela via dem. Om så vore fallet borde Apple också varna för det.

Det händer också återkommande att när jag spelar ett album från Apple Music i mina Homepod mini och sedan väljer ett annat album och bara får felmeddelandet “Not playing.”. Väntar jag några minuter och försöker igen så fungerar det. Klassikern “Du är inte autentiserad” som dyker upp titt som tätt i Apple Music när man vill spela någon musik från denna tjänst, som jag alltså betalar för, är irriterande men jag kan leva med det.

Allt detta fungerade utmärkt i version 14.6 av iOS för Homepod. Jag hade inte tänkt uppdatera till version 15.0 men de la till en funktion som jag desperat behövde för att inte reta gallfeber på grannarna: reducerad bas. Homepod har, som tidigare noterats, en oerhört mäktig och rejäl bas som verkligen inte skäms för sig, men som å andra sidan inte heller alltid är så populär med grannarna på våningen under om man vill se en film sent på kvällen.

Basreduceringen fungerar jättebra, men kostnaden för funktionen gentemot alla problem den har medfört har verkligen gjort att jag mer och mer ifrågasätter (vilket jag varken är först eller ensam om) Apples förmåga att leverera bra tjänster och mjukvaror bortom iOS och macOS.

En sak man kan fråga sig är varför mina Homepod, när de är konfiguerade som ett stereopar, ger ifrån sig ett “pop”-ljud emellanåt. Detta har bekräftats som en mjukvarurelaterad bugg som Apple säger sig ha fixat i version 15.3 av mjukvaran som, när detta skrivs, är i beta. Använder de användarnas högtalare som en endast stor testmiljö för allt som rör Homekit?

En annan sak man kan fråga sig är varför Homepod-högtalarna inte tål att stå på dygnet runt utan att till slut bränna en diod och sluta fungera helt. Det sitter en A8-processor i dem och SÅ vansinnigt varm borde den inte bli… detta är för övrigt också ett problem som oftast drabbar de som kör sina Homepod i ett stereopar.

En tredje sak är varför Homekit är så uselt. Mina tillbehör slutar svara emellanåt. Ibland går de inte att slå på, ibland går de inte att slå av. Jag har exempelvis ett scenario som heter “Good Night” som slår av en del lampor i lägenheten. Vissa kvällar markerar Home-applikationen i min iPhone eller iPad att detta scenario är avslaget (alltså: lamporna är släckta) men i själva verket lyser lamporna fortfarande. Jag får då trycka några gånger på scenarioknappen igen för att den ska fatta hur landet ligger och göra rätt.

Det kanske mest skrämmande är att min Homekit-installation är väldigt liten – tänk om jag hade fått för mig att rulla ut detta i en villa med smarta lampor och annat i varje rum? Jag vågar knappt tänka på det.

Mitt första halvår med Homepod, Homepod mini och Homekit kan således summeras på detta sätt: fantastisk hårdvara, usel mjukvara och usla tjänster.

Skärp er, Apple. Hur jävla svårt ska det behöva vara?