Ny lagring för Pimox-klustret

21 Oct 2022

NAS från Synology

Den är inte vacker. Den är inte särskilt avancerad eller kraftfull heller, men den NAS jag nu köpt gör precis vad den ska, varken mer eller mindre. Modellen jag valt, efter mycket vånda, är DS420j från Synology. Den rymmer fyra hårddiskar, har två USB 3-portar för extra lagringsmöjligheter och är bestyckad med någon form av lagom kraftfull processor och 1GB RAM.

Kanske inte den mest intressanta summering av en NAS, men det är ungefär så spännande DS420j är. Det är en billig produkt som saknar mycket av det där finliret man kanske är van vid från Synology, utan att företaget för den sakens skull valt att kapa ner på antalet funktioner i operativsystemet, DSM, som är samma som även i deras mer avancerade (och dyra) produkter.

NAS från Synology

Enheten har som synes en extern strömadapter och det är något jag tycker är bra. De som råkat ut för att deras Synology har drabbats av en trasig inbyggd transformator vet att det inte är helt roligt att få den utbytt. I mitt fall kan jag bara begära att få en ny om den är inom garantitiden eller helt sonika köpa en själv om garantin gått ut.

Diskslädarna ser ut ungefär som att de blivit 3D-printade. De känns varken slagtåliga eller ens särskilt robusta utan det är med viss försiktighet jag drar ut dem för att montera i diskarna. Jag är särskilt försiktig med att dra ut den nedersta disksläden då den kommer farligt nära kabeln till fläkterna i chassits bakdel. Den skarpögde noterar säkert de fyra svarta skruvarna på höger sida om fläktarna i bilden ovan, och jo – det är de skruvar man måste skruva bort för att kunna öppna enheten.

NAS från Synology

Mina fyra SSD-diskar, Samsungs 870 QVO, är sannerligen inte de snabbaste på marknaden men de var billiga och har fungerat bra i snart ett år. Att jag valt att köra med SSD-diskar ger mig både fördelar och nackdelar. De stora fördelarna är att min NAS är tyst och utvecklar extremt lite värme. Nackdelen är att jag endast får ut drygt 3TB lagringsyta på fyra stycken 1TB SSD-diskar med Synologys SHR-hantering av RAID:en. Det ska dock sägas att den nackdelen har jag ju skapat själv i form av att köpa relativt små SSD-diskar.

NAS från Synology

En annan nackdel är att diskarna enligt operativsystemet DSM inte finns med på Synologys kompabilitetslista. Jag har testat att uppdatera databasen med “godkända” diskar men det hjälper inte. Å andra sidan har denna NAS fått jobba oavbrutet i 5-6 dagar nu utan minsta tillstymmelse till problem så jag är inte helt övertygad om att varningen ovan är något att vara orolig för.

En annan fördel med Synology och DSM över exempelvis Freenas är att tredjepartsstödet för applikationer är rätt bra. I mitt fall är det extra kul att jag kan använda backuptjänsten iDrive där jag brukar ha en ofattbar tur med att köpa gott om lagringsyta för väldigt lite pengar varje år när företaget har ett kampanjerbjudande. Ett par klick senare så är backupen från min NAS uppsatt och jag kan, förhoppningsvis, sova lite bättre på natten.

NAS från Synology

DS420j är i det närmaste knäpptyst. Den utvecklar extremt lite värme och är så snabb som den behöver vara. Jag använder den dels som en NAS via NFS till mitt Pimox-kluster där alla virtuella maskiners hårddiskar lagras på NAS:en. Eftersom DS420j endast har en (1) 1Gbit ethernetanslutning så kan jag inte exempelvis “trunka” ihop två eller fler anslutningar i hopp om att få bättre prestanda på trafiken till och från NAS:en men i ärligthetens namn så tror jag inte det behövs då jag under de dagar jag haft produkten igång inte lyckats komma i närheten av att maxa ut nätverksanslutningens prestanda.

Jag använder även NAS:en som filserver för Plex och mina privata filer som lyckats bli ett antal tusen genom åren (varför jag sparar på artiklar jag skrev för 10+ år sen låter jag vara osagt…).

NAS från Synology

Utöver detta använder jag även en funktion kallad Synology Drive som skickar upp allt jag lagrar i ett antal kataloger (jag får välja vilja själv) till min hemkatalog på NAS:en via en grafisk, ganska fula Mac-klient. Det fungerar men klienten hade verkligen behövt lite mer jobb. Dess lilla ikon syns inte bara i menyraden i Macos utan också uppe i högra hörnet i alla Finder-fönster som öppnas.

Varför ikonen ens listas där är för mig helt obegripligt. Den verkar inte ha någon funktion oavsett om jag bara tittar i en katalog eller först markerar en fil och sen klickar på ikonens menyknapp. Jag vet inte om jag ska fortsätta använda Synology Drive men den får vara där tills vidare.

Summering

Målet med att byta ut min HP Microserver (en i övrigt väldigt kompetent maskin men inte något som fungerar i min lägenhet då jag har väldigt begränsat med plats för rolig hårdvara numera) var dels att spara plats men också att få ner elförbrukningen ytterligare litegrann.

Synologys DS420j är inte billig. NAS:ar överlag är inte särskilt billiga numera, men ska man vara krass så har Synology aldrig varit särskilt intresserade av att sälja sig billigt. Den största konkurrenten, Qnap, är å andra sidan inte särskilt billiga heller och när jag började räkna på att bygga en NAS själv baserad på exempelvis en Raspberry Pi 4 model B och ett särskilt bakplan kom jag upp i sådana pengar att det inte kändes som det var värt det, i synnerhet inte med tanke på vad en Raspberry Pi kostar nu för tiden.

Det finns andra, billigare, konkurrenter som exempelvis Zyxel men jag kände att efter mina minst sagt sura erfarenheter från förr med NAS-leverantörer som exempelvis Buffalo så ville jag satsa på en lite mer stabil och erkänd leverantör.

Kort sagt: inte den “sexigaste” produkten på marknaden men den är tyst, sval, lagom snabb och den räcker bra för mig. Den går inte att växa i annat än via USB3-portarna, eller att stoppa i större SSD-diskar inuti den, men mitt behov av lagringsyta har verkligen sjunkit ordentligt de senaste åren (och detta kommer från en person som hade ~20TB lagringsyta i ett SAN nere i källaren, ett SAN som nästan alltid var farligt näre att bli fullt…).

HP Microservern då? Den är redan såld. Här sparas inte på något längre…