Priset på fläskkotletter går snart upp igen på Östermalm

11 Oct 2004

Om man ska tro MQ:s senaste annonskampanj så ska vi se ut som Viktor och Coco från Östermalm. Personligen tycker jag de ser ut som tre lobotomerade avmagrade psykopater som inte tvättat håret sedan dackefejden.

MQ kan ju givetvis hävda att jag inte ingår i deras målgrupp, att jag ändå inte är önskvärd som kund eftersom jag liksom inte hajjar konceptet, men med tanke på hur många tusen jag spenderat där i år på kläder så har jag fram tills idag ansett mig vara någon av en stamkund där.

Den rådande trenden med någon form av dyrkan för “hippa” rika innerstadsmänniskor är äcklande. Inte för att jag vill missunna folk att ha pengar eller vara hippa, utan för att dessa människor tydligen har ett riktigt stort behov av att vara förmer, att vara bättre än oss “vanliga”, och att avskärma sig från “normala” människor genom sina stängda viktiga klubbar, fina restauranger och exklusiva spa:n.

De rika parkerar på handikapplatser, kör i bussfilen och i stort sett bryter mot de regler som de behagar bryta mot. För de är rika, så de kan “unna” sig böter. Om inte annat får de tillfälle att förklara för en stackars människa att de minsann gått på Handels och har en rik pappa och att de inte behöver betala någon jävla böter.

Det sjukaste är att de “fina” människorna inte längre har den goda smaken att ligga lite lågt med degen, sina överdrivet feta bilar och överdrivet väldimensionerade kvartar. utan istället ska de visas upp i TV, i tidningar och nu också i annonskampanjer. De som tycker jag är en aning trångsynt får ursäkta, men hockeyfrillan är död och i mina ögon är flottigt bakåtkammat hår inget annat tecken än att man inte har råd att köpa schampo eller inte har vett att tvätta sig i barret innan det börjar växa saker där uppe. Hårlössen var väldigt vanliga för hundra år sen, så får vi se en ny epidemi av sådana på Östermalm så vet vi varför.

Nej, hela Östermalmstrenden börjar bli en parodi på sig själv, och de som bor där förtjänar inget beröm för att de “lyckats” utan snarare en klapp på axeln och telefonnumret till närmaste psykoterapeut. Efter att jag skrivit den första versionen av denna bloggning diskuterade jag det hela med Jeroen och vi kom fram till att den rådande trenden med alla dessa Östermalmsfjantar som går runt och ser likadana ut, för de gör ju det (kolla in hur många som INTE har Canadian Goose-jackor i vinter) egentligen är osäkra individer som är så otroligt rädda för att stå utanför acceptansen från andra likasinnade så de måste visa att de minsann också är rika och har råd med en fucking täckjacka för 4 papp eller vad den nu kostar.

Det är onekligen en viss tröst att veta att till slut så ligger vi alla där med en nerbajsad blöja runt höfterna och väntar på döden. De rika gör det dock med lite bättre utsikt än vi övriga.