Problemet med iCloud+ och egen e-postdomän

11 Oct 2021

iCloud

När Apple äntligen lanserade möjligheten att använda sin egna e-postdomän i iCloud blev jag kanske inte extatisk men åtminstone glad – ännu en tjänst jag kan lägga hos Apple och som jag sedan inte behöver hantera själv. Gott så.

Men sen började problemen. De två primära mailadresser jag använder har jag haft i 10+ år, och det visade sig efter lite meckande att jag registerat iCloud-konton på båda, för många många år sedan, sannolikt för att labba med något.

Så jag raderade båda kontona. Apple tog givetvis tid på sig att ta bort dem, men häromdagen fick jag mail (ett per konto) om att båda kontona var raderade:

Your Apple ID, [email protected], has been deleted. All associated information has been permanently erased from our systems or has been modified so that it no longer identifies you.

Notera hur de uttrycker sig i mailet ovan. All information kopplad till kontot har raderats från deras system. Fast det är inte helt sant. Jag kommer till det strax.

Jag försökte nu regga upp adresserna för domänerna i iClouds kontrollpanel men det fungerade inte. Samma felmeddelande. Jag väntade några dagar till, samma fel.

iCloud

Till slut bokade jag en samtalstid med Apples support på Irland som ringde mig idag. Jag förklarade problemet och supportpersonen började söka igenom. Efter mycket hummande och funderande säger han att även om kontot och dess innehåll är borta sparar Apple e-postadressen kontot var registrerat med för all framtid. Jag frågar om han kan radera det men nej, det kan han inte – “det går inte”.

Med andra ord: radera ditt konto, men adressen finns kvar hos Apple för alltid, oavsett om du vill det eller inte.

I mitt fall innebär det att jag inte kommer kunna använda de e-postadresser jag haft och ägt i många år, i fallet med den domän du besöker nu har jag ägt domänen i över 21 år.

Om du använt en e-postadress för återställning av konto eller som inloggning till samma konto du använder för iCloud+ så får du byta adresserna för återställning och inloggning så kommer det fungera.