Så fungerar Golden Gate 2+ i din Amiga 2000

4 Mar 2017

Golden Gate för Amiga 2000

Det här med nätverkskort till Amiga-datorer med Zorro II eller Zorro III-bussen är ett lite intressant kapitel. Det tillverkades några stycken när Amiga-maskinerna fortfarande “levde” (om uttrycket tillåts) medan det numera finns ett enda från Individual Computers som kostar strax över tusenlappen hos vår favorit-ÅF. Väl investerade pengar på många sätt men jobbar man med en lite tajtare budget så kan det vara värt att läsa vidare.

För de som använt Amiga 2000, 3000 eller 4000-maskiner länge är Golden Gate 2-korten ingen nyhet. Enkelt uttryckt är det ett instickskort till din dator som gör det möjligt att använda vanliga ISA-kort från en PC i din Amiga med Zorro II-platser (eller Zorro III). För dessa maskiner har nämligen både åtta- och 16-bitars ISA-kortplatser inbyggda med syftet att tillhandahålla PC-kompatiblitet. Commodore (och även andra) sålde nämligen expansioner till Amiga-maskinerna som gjorde det möjligt att starta upp MS-DOS på en Amiga, vilket skulle göra maskinerna attraktiva på företagsmarknaden. Det var åtminstone planen, men det var å andra sidan billigare att köpa en vanlig PC för att få samma funktionalitet, men det är en annan historia.

Amiga 2000 rev 6.2

Till saken hör att ISA-kortplatserna i exempelvis en Amiga 2000 (de fyra till överst till vänster på bilden ovan, två 16-bitarsplatser och två åtta-bitarsplatser) inte har någon koppling till Amigans egna interna buss – det enda ISA-kortplatserna får från sin “moderdator” är elkraft för att driva själva instickskortet. Det är här Golden Gate 2+-kortet kliver in på scenen. Detta kort kopplar ihop de två bussarna i maskinen så du kan komma åt kortet som sitter i ISA-kortplatsen från Amigans egna operativsystem. Detta förutsätter, givetvis, att det också finns en drivrutin för AmigaOS men vi kommer till det lite senare.

Det är ganska klurigt, får man säga. Problemet är bara att få tag i ett Golden Gate 2+-kort – de är inte överdrivet vanliga på marknaden men tack och lov kan SUGA fortfarande tillverka ett åt dig på beställning för några hundralappar. Väl investerade pengar för exempelvis undertecknad som nu ska flytta sin BBS från en Amiga 1200 till en Amiga 2000 (av värmeskäl, mestadels) och ställa ner maskinen i serverracket i källaren. En Amiga 2000 är inte tyst om någon nu trodde det.

För att BBS:en ska kunna nås från Internet krävs, givetvis, ett nätverkskort. Detta måste vara kompatibelt med något som Golden Gate 2+-kortets programvaror klarar av och det i särklass vanligaste är den gamla hederliga NE-2000-standarden där det är busenkelt att få tag i ett nätverkskort för några hundralappar. Det går även att köpa modernare NE-2000-kort som stödjer Plug-and-play men då har du problemet att du inte vet vilken inställning det kortet råkar ha. Det finns verktyg för ändamålet för din Amiga där du kan ta reda på det men det verktyget vägrade fungera på min Amiga 2000 som (än så länge) kör vidare på sin 68000-processor, Kickstart 3,1 och AmigaOS 3,1.

Åter till historien – med ett Golden Gate 2+-kort installerat och ett NE-2000-nätverkskort instoppat i min Amiga 2000 var det dags att börja arbeta med mjukvaran i maskinen. Jag installerade AmiTCP 3.0b2 och följde denna instruktion för att installera det korrekt. Därefter laddade jag ned programvarorna för Golden Gate 2+-kortet vilket är nog så viktigt då det arkivet innehåller den ack så viktiga drivrutinen för NE-2000-kortet.

Efter att ha installerat allt detta mankemang inser man snart att ingenting fungerar ändå. Det finns (vad jag lyckats hitta) ingen helt sammanhållande dokumentation på hur man går till väga för att få detta att fungera. Så här kommer den.

Notera att filen gg_ne2000.device är en fil du måste ladda ner och lägga i DEVS:Networks-katalogen Konfigurationsfilen i steg tre måste du skapa själv, vilket enklast görs med textredigeraren ed.

Ställ dig i rätt katalog och skriv ed gg_ne2000.config_0 och fyll i uppgifterna. Spara sedan genom att trycka på esc och skriv sa och tryck på return. När filen sparats trycker du esc och trycker sedan q och trycker på return.

  1. Redigera filen AmiTCP:db/interfaces så den ser ut som följer:
    gg_ne2000 DEV=DEVS:Networks/gg_ne2000.device UNIT=0

  2. Redigera filen Amitcp:/bin/startnet så raden för ditt nätverkskort ser ut som följer:
    AmiTCP:bin/ifconfig gg_ne2000 x.x.x.x netmask y.y.y.y
    (x.x.x.x är din IP-adress och y.y.y.y är din nätmask)

  3. Skapa filen ENVARC:sana2/gg_ne2000.config_0 och se till att den ser ut som följer:
    IRQ=3 IOADDR=0x300
    Värt att notera här är att inställningarna ovan är för mitt nätverkskort. Det kort du har kanske inte alls har samma inställningar, vilket är väldigt viktigt att du kontrollerar innan du börjar försöka få det att fungera.

Notera att du även kan redigera filen i punkt 3 i ENV:sana/gg_ne2000.config_0 men då kommer denna försvinna efter omstart då ENV: ligger i RAM: och inte på din hårddisk.

Efter att allt detta är gjort (och det kan framstå som busenkelt, men det ligger många timmar bakom detta och tonvis med frågor till främst Iggy Drougge på SUGA som tålmodigt försökt guida mig framåt) så kan man då fråga sig: fungerar det?

Amiga 2000 rev 6.2

Jajjemen!

Slutligen ska nämnas: det fina med standarder är att det finns så många av dem. NE-2000-korten var en av sin tids absolut mest spridda standarder för nätverkskort och det gjordes en uppsjö olika modeller som alla, givetvis, inte alltid var 100 procent kompatibla med “orginalet”. Jag köpte mitt kort via eBay för 135 kronor plus frakt, så är du nyfiken på att mecka med detta rekommenderar jag att du börjar leta där.