Saablar

1 Aug 2022

Saab

Det är aldrig försent att erkänna att man har gjort fel. Det är åtminstone min syn på saken. Efter att ha blivit med BMW i maj förra året så tänkte jag att det ju var trevligt och flera vänner gav sitt bifall, vilket av någon anledning är viktigt när man köper bil. Även om jag trivts med min lilla BMW 320d så har det varit saker som skavt med den. För det första sitter jag inte särskilt bra i den – bilen har skålade sportstolar och jag borde ju fattat att dessa stolar i kombination med min lekamen inte skulle fungera så bra.

För det andra är det dyrt att äga en BMW. Min bil är inte på något sätt en lyxbil, långt därifrån, men det räcker med att det sitter en BMW-logga på motorhuven så kostar försäkringen… rejält. För det tredje är det närmast ohållbart att köra dieselbil nu för tiden, även om min lilla “beamer” sällan drog över 0,6 liter per mil.

Så jag bestämde mig för att kapa mina rejält bilkostnader och samtidigt köpa något som jag satt bra i, som jag gillar och trivs med. Nej, det blev ingen Volvo (även om det låg i farans riktning) – det blev en Saab 9-5 Vector 2,0t “BioPower” från 2007 med knappt 14000 mil på klockan.

I skrivande stund har jag inte fått bilen ännu då den är på omlackering (den skarpögde noterar den blå tejpbiten vid bakdörren) och byte av backsensorer (vilket bilfirman bekostar). Efter en rejäl provkörning kände jag mig nämligen… hemma. Plånboken klagade inte heller – skatten är hälften av vad min BMW ligger på, förbrukningen mätte jag upp till 0,8-0,9 vilket får anses vara acceptabelt för en bensinbil i den där storleken och försäkringskostnaden är mer än hälften av vad tysken kostade varje månad. Stolarna är stora, pösiga skinnfåtöljer, skuffen bak är rymlig nog och åtminstone ena sonen gav sitt omedelbara bifall.

Saab

Den andre sonen trodde först det var en Ford och blev väldigt upprörd på sin pappa men efter en stunds förklarande blev han lugn och gav sitt gillande. Ena dottern, som dessutom är bilmekaniker, trodde jag var helt från vettet men hennes kollegor tyckte jag gjort ett bra val och sen var den diskussionen klar. Christian gjorde tummen upp och Victor gladdes åt att jag sålt BMW:n så nu har jag väl allt bifall jag behöver ha. Min ömma moder och mormor har båda gett tummen upp då de hatar att åka BMW eftersom den är så svår att ta sig in i. Jag kan helt klart bekräfta att båda har en poäng där.

Det har också visat sig att Saab 9-5 i sedanmodell har börjat gå upp i värde igen efter några år på dekis. Sannolikt är det “BioPower”-modellerna (det vill säga, de som kan köras på både bensin och etanol, och en sådan som jag köpt) som är populärast då de ligger så lågt i skatt och ändå erbjuder riktigt bra komfort för den prislapp de betingar. Jag lär knappast kunna göra vinst på mitt bilköp, eller ens få pengarna tillbaka men det är kul att hitta en fin bil från ett märke som jag sedan tidigare haft två olika bilar (en 9-5 kombi från 2001 och senare en 9-3 Aero från 2002 om minnet inte sviker alldeles).

Jag har alltid gillat Saab och det känns lite som att komma hem igen efter att ha bott utomlands några år. Med lite massor med tur så är bilen hyfsat problemfri även i framtiden. Nu återstår bara att hitta en modernare bilstereo med Airplay som passar fint i min Saab men det är det ingen panik med.