Särskild postadress

20 Dec 2021

Brev från Kronofogden

Under hösten har det i min brevlåda landat brev från Tingsrätten,
Kronofogden, diverse andra inkassobolag och Försäkringskassan. Inte den typ av brev man vill ha i brevlådan (möjligen förutom de från Försäkringskassan då…).

Alla dessa brev och dess avsändare två gemensamt: De hämtar mottagaradressen från folkbokföringen och de är inte adresserade till mig utan till en person som bott som inneboende på min adress när lägenheten ägdes av de tidigare ägarna.

Jag kontaktade de tidigare ägarna och wtf:ade på ett trevligt sätt och de tyckte att jag själv kunde kontakta Tingsrätten, Skatteverket, och så vidare och se till att adressen ändrades. Jag svarade att det knappast var mitt jobb och att de borde kontakta personen de haft som inneboende.

Det har de uppenbarligen inte gjort för idag kom ett brev till från Tingsrätten. När breven började ramla in i höstas kontrollerade jag att personen som breven är adresserade inte är folkbokförd på min adress, vilket han inte är utan han är istället skriven på en adress i Södertälje. Jag tänkte därför i min enfald att myndighetssverige borde förstå att ett brev som kommer i retur med texten “FEL ADRESS” skriven med stora bokstäver på kuvertet borde resultera i att någon kontrollerade var mottagaren egentligen bor. Så tycks det inte gå till, vilket jag idag fick reda på varför.

Allt utgår nämligen från Skatteverket. Det fick jag reda på när jag ringde Kronofogden för att uppmärksamma dem på att de skickade sina brev till fel adress.

Jag kröp således till korset (lämpligt så här i juletid kanske) och ringde just Skatteverket. Efter en förvånansvärt kort väntetid på 14 minuter fick jag prata med en trevlig person som efter att han tog mitt personnummer och hört vad jag undrade över frågade om det gällde mottagaren av breven som landat i min brevlåda. Jag bekräftade att så var fallet och mannen på Skatteverket förklarade att även om mottagaren av breven inte är folkbokförd på min adress så är samma adress inlagd som en särskild postadress vilket är “en särskild postadress som är ett komplement till en folkbokföringsadress” om man ska bo på en annan adress i minst sex månader.

Han lär inte ha bott här på ett år, minst, och har således inte brytt sig om att ändra detta. Men nu har Skatteverket registrerat det som ett ärende och snart kommer han alltså få alla dessa trevliga kuvert skickade till sig istället för att de landar här.

Jag hoppas han uppskattar gesten.