Skapa NFS-server i MacOS 10.15

Elpriserna blir inte direkt lägre och efter att jag stängt av samtliga HP Micoservrar jag har hemma (fyra stycken - är du intresserad av att köpa får du gärna höra av dig) så stod jag med ett problem: jag tar nattliga backuper på ett antal datorer via rsync och NFS och den enda dator jag har kvar som är på dygnet runt utöver min Mac mini M1 är min gamla Mac mini från 2012 som står som server för diverse saker här hemma.

Kan man använda den som NFS-server? Jo, det kan man faktiskt. Det är inte 100 procent stabilt och det är inte helt enkelt att sätta upp heller. Jag förklarar hur du gör.

Först skapar du (som root) /etc/exports och delar ut den eller de kataloger du vill dela ut via NFS. Exempel: /Volumes/Share/backup -mapall=användare -network subnät -mask nätmask

Användaren är den användare som har rätt att skriva på hårddisken och katalogen du delar ut. Subnät är antingen ett helt nätverk eller en enda maskin. Har du en bunt datorer som sitter på 192.168.1.0/24-nätet skriver du 192.168.1.0 som subnät och 255.255.255.0 som nätmask. Sökvägen är samma sökväg som MacOS monterar upp diskarna på - titta under /Volumes om du är osäker.

Därefter startar du om nfs-demonen med kommandot nfsd restart (som root).

Du kommer nu kunna montera diskvolymen men du kommer inte kunna skriva till den. Det tog en stund innan jag listade ut det men lösningen är egentligen ganska logisk som ologisk:

Gå in i System Preferences och välj “Security & Privacy”, välj sedan fliken “Privacy” och scrolla ned till “Full Disk Access” i listan till vänster. Därefter trycker du cmd-shift-g och väljer nfsd i katalogen /sbin. Stäng sedan System Preferences så ska det fungera.

Bli inte förvånad om NFS-monteringen får problem på sikt. Apple kan inte bry sig mindre om NFS numera, och detta från ett företag som vid en tidpunkt skröt om att de sålt flest Unix-baserade datorer i hela världen…


[Senast uppdaterad: 2021-10-27, 17:05:31]

Relaterade texter

 • Byta hårddisk i en 27-tums iMac (2021-11-08)
  Ibland dimper det ner en dator i knät på en och man vet inte riktigt vad man ska göra med den, men samtidigt är datorn helt oemotståndlig så man bara måste använda den till… något. En sådan dator är 27-tums iMac. Det är en dator jag alltid velat ha, mest...

 • Skapa NFS-server i MacOS 10.15 (2021-10-27)
  Elpriserna blir inte direkt lägre och efter att jag stängt av samtliga HP Micoservrar jag har hemma (fyra stycken - är du intresserad av att köpa får du gärna höra av dig) så stod jag med ett problem: jag tar nattliga backuper på ett antal datorer via rsync och NFS...

 • Installera Homebrew, Ruby och Jekyll på MacOS 12.1 (2021-10-27)
  Att installera Homebrew, Ruby och Jekyll på MacOS Big Sur (aka MacOS 11) var inte helt enkelt. Dokumentationen från Homebrew-projektet är inte supertydlig och när jag uppgraderade till MacOS 12 (aka MacOS Monterey) så bestämde jag mig för att styra upp läget lite. Först avinstallerade jag Homebrew: /bin/bash -c "$(curl...

 • Apple M1-processorn är snabb (2021-10-23)
  Vännerna på Halon Security är inte bara ödmjuka, trevliga och oerhört smarta. De kan sitt skit också. I en ny bloggpost har de gjort en prestandajämförelse med Halons programvara och DKIM-signeringar körandes på Xeon-arkitekturen hos AWS, ARM-arkitekturen hos AWS och en vanlig Mac mini M1-maskin med Halons programvara i en...

 • Problemet med iCloud+ och egen e-postdomän (2021-10-08)
  När Apple äntligen lanserade möjligheten att använda sin egna e-postdomän i iCloud blev jag kanske inte extatisk men åtminstone glad - ännu en tjänst jag kan lägga hos Apple och som jag sedan inte behöver hantera själv. Gott så. Men sen började problemen. De två primära mailadresser jag använder har...

 • Homepod-problemet (2021-09-25)
  Homepod är, som jag tidigare nämnt, underbara. Ljudet är fantastiskt, de är sjukt snygga att titta på och integrationen med Apple TV 4K är för det mesta riktigt bra. I och med uppgraderingen till iOS 15 på Homepod har problemen med att högtalarna och Apple TV 4K “tappar bort varandra”...

 • Apple Thunderbolt Display (2021-09-22)
  Min gode vän Christian har bloggat om Apples klassiska Thunderbolt Display-skärm som han fick låna av sin bror några dagar innan den lades ut till försäljning. Det är i sanning en läsvärd text: Det är en alldeles fantastisk bekantskap även om den har några år på nacken. Med en upplösning...

 • En liten dator (2021-09-03)
  Jag hade inte tänkt skaffa en bärbar Mac igen, och jag hade definitivt inte tänkt skaffa en bärbar Mac med en Intel-processor, med det ökända Fjärilstangentbordet, med en ynka USB-C-port och med en prestanda som får en Amiga 500 att framstå som blixtrande. Ändå köpte jag en begagnad sådan. Låt...

 • Eufy Solo IndoorCam C24 och Homekit secure video (2021-08-31)
  Jag har hållit använt olika IP-säkerhetskameror i många år nu. Vissa kameror har fungerat riktigt bra, om än med yxiga användargränssnitt som krävt Internet Explorer 5 i en Windows XP-dator för att kunna hanteras, och andra har varit rent ut sagt usla men billiga. När jag flyttade in i min...

 • iPhone 12 mini (2021-08-18)
  Efter att ha använt iPhone 11 sedan den lanserades så kände jag att det var dags för något nytt, dels för att jag ledsnat på telefonen i fråga och dels för att det är en jobbtelefon som ägs av min arbetsgivare och jag vill helst inte ha min privata information...