Skapa NFS-server i MacOS 10.15

27 Oct 2021

Elpriserna blir inte direkt lägre och efter att jag stängt av samtliga HP Micoservrar jag har hemma (fyra stycken – är du intresserad av att köpa får du gärna höra av dig) så stod jag med ett problem: jag tar nattliga backuper på ett antal datorer via rsync och NFS och den enda dator jag har kvar som är på dygnet runt utöver min Mac mini M1 är min gamla Mac mini från 2012 som står som server för diverse saker här hemma.

Kan man använda den som NFS-server? Jo, det kan man faktiskt. Det är inte 100 procent stabilt och det är inte helt enkelt att sätta upp heller. Jag förklarar hur du gör.

Först skapar du (som root) /etc/exports och delar ut den eller de kataloger du vill dela ut via NFS. Exempel:
/Volumes/Share/backup -mapall=användare -network subnät -mask nätmask

Användaren är den användare som har rätt att skriva på hårddisken och katalogen du delar ut. Subnät är antingen ett helt nätverk eller en enda maskin. Har du en bunt datorer som sitter på 192.168.1.0/24-nätet skriver du 192.168.1.0 som subnät och 255.255.255.0 som nätmask. Sökvägen är samma sökväg som MacOS monterar upp diskarna på – titta under /Volumes om du är osäker.

Därefter startar du om nfs-demonen med kommandot nfsd restart (som root).

Du kommer nu kunna montera diskvolymen men du kommer inte kunna skriva till den. Det tog en stund innan jag listade ut det men lösningen är egentligen ganska logisk som ologisk:

Gå in i System Preferences och välj “Security & Privacy”, välj sedan fliken “Privacy” och scrolla ned till “Full Disk Access” i listan till vänster. Därefter trycker du cmd-shift-g och väljer nfsd i katalogen /sbin. Stäng sedan System Preferences så ska det fungera.

Bli inte förvånad om NFS-monteringen får problem på sikt. Apple kan inte bry sig mindre om NFS numera, och detta från ett företag som vid en tidpunkt skröt om att de sålt flest Unix-baserade datorer i hela världen…