Smart lösning för trådlösa Bose-lurar

29 Sep 2020

qc25

Hörlurar är svåra saker. Man kan stoppa in dem i öronen, hänga dem på öronen eller låta dem omsluta öronen. Jag föredrar det sistnämnda – desto större och fluffigare lurar, desto bättre. Jag har testat en hel del olika hörlurar genom åren. Inom området för trådlösa hörlurar som stödjer bluetooth har jag testat och ganska snart avfärdat ett par från Marshall och ett par Philips-lurar där kontrollerna för lurarna inte var fysiska knappar utan en stor touchyta. De lät okej och batteritiden i lurarna var överraskande bra men efter några timmar fick jag liksom ont i öronsnäckorna. De var helt enkelt inte bekväma nog för mig. Efter att ha prövat en god väns lurar insåg jag snart att det endast fanns ett alternativ: Bose QuietComfort 35 II. Eftersom jag är en stor anhängare av devisen “du får vad du betalar för” så har jag utan större problem accepterat att QuietComfort II är värda sin ganska väl tilltagna prislapp på närmare 3000 kronor. Därmed inte sagt att jag vill betala 3000 kronor för ett par hörlurar, men om jag hade det så är det en given affär för mig. Nej, istället köpte jag något annat… typ…

Bose har nämligen en trådbunden modell av QuietComfort II kallad QuietComfort 25, eller QC25. Prislappen för dessa hörlurar, som precis som sin trådbundna motsvarighet har brusreducering inbyggda, drygt hälften mot att köpa QuietComfort II. QC25 har, precis som sin trådlösa motsvarighet, en närmast oslagbar komfort och riktigt bra ljudkvalitet och det är hörlurar som jag kan sitta med en hel arbetsdag utan några problem. Det är också hörlurarna jag har på mig när jag spelar in ett nytt avsnitt av vår podcast varje vecka och jag skulle helt enkelt inte kunna leva utan dem.

qc25

QC25 har dock ett problem, och det är att de inte är trådlösa. Detta blir snart ett ganska stort problem när man som undertecknad skaffar en telefon utan hörlursuttag. Lyckligtvis finns det en lösning på problemet i form av en adapter som går att plugga in i QC25:s hörlursuttag som ger dig trådlös kommunikation i form av inkommande och utgående – adaptern har en inbyggd mikrofon som låter dig använda QC25-lurarna som ett headset för din mobiltelefon.

Denna adapter, jag tänker kalla den det för den har liksom inget officiellt produktnamn, är inte på något sätt tillverkad av- eller på annat sätt “godkänd” av Bose. Det står inte Bose någonstans på kartongen för produkten och man skulle givetvis kunna fundera på om kvaliteten på denna adapter är något att ha egentligen. Jag kan dock rapportera att än så länge fungerar den utmärkt. Adaptern ansluter till min OnePlus Nord utan minsta problem och ljudkvaliteten när jag spelar musik är riktigt, riktigt bra. Batteriet i adaptern är uppladdningsbart med hjälp av en medföljande USB-kabel och man skulle givetvis tro att en adapter för drygt 400 kronor inte skulle sitta perfekt på ett par dyra hörlurar men faktum är att man knappt tänker på att den sitter där.

qc25

Adaptern har fyra knappar – av/på-knapp, volym upp, volym ned och start/paus. En liten lysdiod indikerar om lurarna är på eller inte, och blinkar blått och rött när man vill para ihop adaptern med en dator eller telefon.

Är jag nöjd? Ja, det är jag. Adaptern kostade 400 kronor, Postnord ville sedan ha ytterligare 100 kronor i straffavgift för att jag inte handlade denna produkt i Sverige (vilket så vitt jag vet är omöjligt eftersom den inte säljs här) men summa summarum har jag ett par trådlösa, superbekväma hörlurar till ett bra pris. Adaptern påverkar inte heller hörlurarnas vikt nämnvärt och jag märker inte ens när den är monterad på hörlurarna. Ett överraskande bra köp helt enkelt.