THX 1138: 33 år senare

31 Dec 2004

Jag och Åsa satte oss för att se på THX 1138 som släpptes på DVD för ett tag sen. Åsa somnade efter 25 minuter, vilket inte var helt oväntat eftersom detta är en hyfsat krävande film av den som ser den. Därmed inte sagt att den är dålig.

Jag vågar nog påstå att detta är en av Lucas bästa filmer någonsin. De tre första/sista Star Wars-filmerna är inte dåliga de heller (åtminstone inte The Empire Strikes Back och Return of the Jedi för där varken regisserade han eller skrev manus vilket Lawrence Kasdan stod för. Lucas skrev däremot historien som manuset baserar sig på men det är en annan femma det.) men med THX 1138 finns en experimentlusta, begränsade men ändå effektiva effekter och en väldigt synisk syn på framtiden och kanske också på det konsumtionssamhälle vi befinner oss i just nu.

Vad som däremot retar mig är att Lucas, precis som med den nyligen släppta DVD-boxen med de tre sista Star Wars-delarna, inte kan hålla tassarna borta från filmen utan ska in och lägga till nya specialeffekter. Med Star Wars-filmerna så fungerar det eftersom man redan från börjar befinner sig i en så pass artificiell värld men i THX 1138 så går det mesta att känna igen. Tekniken som förekommer i filmen känns i vissa fall ganska omodern men i andra inte alls fel än i dag, men genom att då lägga till polerade digitala effekter skär totalt emot resten av filmens känsla. Särskilt tydligt är det på slutet där de varelser som bor i utkanten anfaller THX då man nästan vill skrika rakt ut för det blir så FEL.

Anyway, filmen är stört omöjlig att få tag i om man är ute efter orginalversionen (vilken jag tror SVT sände i höstas. Något jag givetvis missade…) så man får väl nöja sig med denna DVD istället. Disk 2 innehåller tonvis med information om American Zoetrope (filmbolaget/kollektivet som startades av Francis Ford Coppola), hur THX 1138 gjordes och den studentfilm som Lucas gjorde på filmskolan och som fick stå som modell för THX 1138.

Robert Duvall och Maggie McOmie är lysande som THX 1138 och LUH 3417 medan Donald Pleasence (presidenten i Escape From New York om någon minns) är skrämmande bra som SEN 5241.