Tittut!

15 Aug 2011

Apple iSight Apples iSight-kamera. Foto: Apple.

I Juni 2003 lanserade Apple en programvara som under många år framöver skulle förändra hur vi använde våra Mac-datorer och också ur de såg ut. Och med ett tillbehör som är ett av Apples vackraste genom historien. Programmet hette iChat AV, och där AV givetvis stod för Audio och Video, betydde det också att det behövdes en videokamera, ty iChat stödde nu videochattning.

Givetvis fanns det redan gott om webbkameror, som det kallads på den tiden, som fungerade med Mac OS X, men det stoppade inte Apple från att utveckla och lansera en av deras kanske vackraste och bäst byggda produkter någonsin. Visst, det är få saker som kan gå fel på i en iSight-kamera, men när den knappt 68 gram tunga kameran lanserades på WWDC år 2003 så köpte jag inte bara en, utan två. En till mig när jag var ute och reste, och en till familjen som under en längre period såg allt mindre av mig. Tack vare smart kompressionsmjukvara i iChat AV så fungerade videochattandet riktigt bra från hotellrum och flygplatslounger.

Mac OS X Server- chefen Eric Zelenka lyckades till och med köra videokonferens via iChat AV från ett Lufthansa-plan på väg från Europa till USA, på den tiden då det fortfarande fanns Inter- netanslutningar i flygplanen.

iSight-kameran skickade ur sig bilder i upp till 640x480 pixlars upplösning och kunde enkelt orka med 30 bilder per sekund, mycket tack vare att den inte anlöts via USB utan via FireWire 400. Byggkvaliteten är helt enorm och båda kamerorna fungerar fortfarande utan minsta problem, vilket är rätt häftigt med tanke på att åtminstone den ena varit ute på både och en och annan flygresa, och den andra åkt i golvet fler gånger än jag vill fundera över.

iSight är mer än en kamera. Det är en ikon, som sattes fast med ett magnetfäste på din Apple Cinema Display-skärm, eller med ett klämfäste på din PowerBook G4, och även om dagens iSight- kameror är betydligt mer elegantare och tar min- dre plats, så har de sämre bildkvalitet och på något sätt är det inte riktigt samma sak som det var när var och varannan Mac hade en iSight-kamera inkopplad.

Har du kvar en iSight? Behåll den. Ge inte bort den, och sälj den inte. Den är vacker att bara titta på, och precis som med andra designikoner från fruktföretaget så påminner den om en tid då Apple var fräckare, kaxigare och fortfarande kunde både utmana och förvåna på ett sätt som de inte riktigt gör idag.