Trygg-Hansa-syndromet, del 2: Tre

18 Aug 2008

Jag bor ju som bekant ute i bushen, en aning, och här är det si och så med mobiltäckningen.

Telia fungerar bäst. Tele2/Comviq “sådär” och Tre kan man i princip glömma. Telenor är stendött.

Tre är en sällsynt korkad organisation, det måste bara sägas. För om du skaffar ett abonnemang där, och även om en av Tre:s säljare garanterar att du ska ha täckning enligt deras täckningskarta, så finns inga garantier för att du faktiskt kan använda telefonen när du kommer hem.

Bilden ovan är från Tre:s webbsajt och visar vilken täckning de säger sig ha i Kårsta. Turbo-3G till och med lovar de. Fast, det finstilta säger ju följande: “Vissa avvikelser kan förekomma. Kartan visar 3s täckning i Sverige. Täckningen är framtagen i en dator laddad med digitala kartor. Detta innebär att täckningen kan vara både sämre och bättre än vad kartan visar.“. Med andra ord: Tre antar att Sverige är platt, och om det nu skulle finnas någon dal eller något litet berg här och där så kom inte här och gnäll.

Ett samtal med fårskocken på företagets kundtjänst ger också vid handen att man är torsk. Jag förklarade var jag bodde, att jag tvungen att promenera 25 meter för att kunna ringa, och så vidare. Fåret i kundtjänsten svarade bara att det inte är Tre:s problem och att de aldrig kan garantera täckning. Fair enough, jag läste inte det finstilta, bara att bita ihop.

Det andra problemet jag hade med Tre var däremot lite mer svårsmält. När vi köpte huset sa jag “hejdå” till Handelsbanken (jag återkommer till det företaget…) och kör numera SEB istället. En bra bank. En modern bank. En bank med en kundtjänst man kan ringa dygnet runt och som inte tvingar in en på ett kontor så fort man ska göra minsta sketna lilla ärende. I och med bankbytet sa jag upp alla e-fakturaabonnemang jag hade och började sedan initiera detta i SEB.

Det fungerade med alla företag förutom Tre. Tre fortsatte nämligen att skicka fakturaunderlagen till Handelsbanken som glatt la upp ett nytt e-fakturaabonnemang. Jag ringde en av fåren på Tre:s kundtjänst och förklarade problemet och de hävdade att det är bankens fel. Jag frågade hur och fick till svar att det är banken som lägger upp fakturorna. Jag kunde inte argumentera emot just det men frågade henne var banken fick beloppet ifrån, och fåret svarade att det var ju från Tre.

Jag kände vindens fart i ansiktet, jag var på upploppet nu och hade en vinnarposition. Mjölksyran var under kontroll och det var bara vattenhindret kvar. Jag frågar henne: “men, då kan det ju inte vara bankens fel utan ert fel?”. Svaret kommer blixtsnabbt: “Nej! Du får kontakta din bank!”.

Jag föll över det sista hindret och landade i vattengraven med ansiktet före. Jag fick Tre att ändra så jag skulle få pappersfakturor men det har inte hindrat dem från att då och då fortsätta skicka ut e-fakturor, som givetvis inte betalts och sedan följt upp det med att skicka en påminnelse för att räkningen inte är betald.

Jag har numera sagt upp mitt Tre-abonnemang men åker på en straffavgift på ett par tusen för det. Men det var det värt.