Trygg-Hansa-syndromet

18 Aug 2008

Hur många gånger i månaden måste du ringa ett företag, en leverantör av saker eller tjänster, för att rätta till saker och ting? Jag vet bara att jag måste göra det allt för ofta.

Jag tycker det är tämligen enkelt: man beställer någonting, och sen får man det. Enkelt och bra. Man betalar för det när leverantören har levererat det man vill ha, varken mer eller mindre, och alla är glada. Enkelt och bra? Icke så. I en serie bloggningar kallade “Trygg-Hansa-syndromet” ska jag dela med mig av mina erfarenheter med några av de mest korkade företagen jag stött på. För tyvärr tycks det vara så att företagen numera är till 100% fixerade vid att maximera intäkterna men minimera kostnaderna, så innebär det i praktiken att vi kunder helst ska betala och hålla käften. Med toklånga väntetider i telefonköer, korkade svar och usel attityd ska vi skrämmas till att göra just det, betala och hålla käften.

Trygg Hansa är överlägsna världsmästare i Sverige på att strula till det så härmed döps detta till Trygg-Hansa-syndromet, som en hyllning till Sveriges kanske sämsta försäkringsbolag, alla kategorier. Motiveringen är: “Trygg Hansa har under de åtta senaste åren gått stått på barrikaderna för att ta striden för ett allt mer försurande av sina kunders vardag. Detta måste premieras!”

Nu kan man ju givetvis anta positionen att jag är en klassisk rättshaverist, men ska sanningen fram så är jag intresserad av att det ska bli rätt. Jag vill inte åka på kostnader för påminnelser när jag tagit mig tid att ringa upp en kundtjänst, sitta i kö i åtskilliga minuter (rekordet står Telenor för: 104 minuter) för att de ändå ska sjabbla till saker och ting.

Andra företag som passar in i denna kategori är givetvis Telenor, Tele2, ComHem, IDG, SF, Tre, med flera.

Jag återkommer i ärendet.