Varför blogga?

25 Jul 2004

Pierre Andersson har en enkät om varför man driver en blog. Så jag tänkte svara på de frågorna här :

  1. Varför bloggar du? Och varför började du?

Jag började med en webbdagbok redan 1999, innan jag ens visste att det fanns ett uttryck som hette blog eller webblog. Jag började med detta mest för min egen skull eftersom jag tänkte att det var ett bra sätt för mig själv att hålla ordning på nya webbsajter som jag hittade, mycket beroende på att mina bookmarks alltid förlorades för eller senare då jag höll på och lekte med olika operativsystem hela tiden. Efter ett tag så började andra surfa till sajten och sen har det bara rullat på efter det.

Tittar man på statistiken för min blogg för det här året så skriver jag i snitt fyra dagar i veckan. Jag skriver när jag har något att skriva, inte för att jag måste. Det senare lever jag med på mitt jobb och därför är min blog en ventil där jag kan skriva om saker jag gillar eller inte gillar när jag känner för det. Min deadline är min egen. 🙂

Just nu: runt 5500 unika besökare per månad, och det verkar öka för varje månad som passerar. Jag gör ingen större reklam för sajten förutom att pinga lite olika sajter automatiskt varje gång jag skriver nåt här. Antalet besökare är dock ointressant utan det som betyder något är att de som besöker sajten och läser det jag skriver, oavsett om de gillar det eller inte. Att ha höga besökssiffror men inget engagemang från besökarna är i mitt tycke värdelöst.

Ord. Det finns i mitt tycke ingen bestämd form för vad en blogg ska innehålla utan det är upp till varje person som skapar och driver en blogg att skriva.

Mängden bloggar ökar ju hela tiden och jag ser det lite om varje bloggares speakers corner där alla står och ropar ut sitt budskap och det är upp till de förbipasserande, besökarna, att stanna upp och lyssna och kanske kommentera eller gå vidare.

Om det kan tänkas på verka samhällsdebatten är jag inte så säker på. Politiker och andra “tunga” namn startar ju bloggar men jag har en känsla av att många av dem använder sig av samma PR-folk som författar deras nyhetsbrev, debattartiklar och insändare för att skriva på sin blogg. Den känslan måste försvinna, åtminstone för min del, för att man ska kunna ta deras bloggande på allvar.

Men en fördel med bloggar är att det är en, om än löst, sammanhållande form för att ge uttryck för sin åsikt och det gör att det är enkelt för andra att starta en och till slut kanske antalet bloggar gör att det blir en gemensam tyngd att räkna med i samhällsdebatten.