Äntligen är stereoanläggningen klar

27 Apr 2023

Vinylspelare och högtalare

De som läser bloggen då och då kanske drar sig till minnes när jag försökte koppla in min vinylspelare till mina Homepod. Det gick ju som bekant inget vidare.

Men skam den som ger sig. Jag började undersöka om det fanns bra högtalare i en betydligt mindre storlek som jag kunde koppla in till min NAD C 315BEE-förstärkare. Prislapparna på nya högtalare är, inte helt oväntat, fortfarande rätt höga och jag kunde helt enkelt inte bestämma mig för vad jag skulle leta efter på begagnatmarknaden. Men så fick jag tips från en god vän om att titta på Dali Concept 2 - de var enligt min vän högtalarna man ville ha om man inte hade så mycket plats.

Dali Concept 2 dyker upp på begagnatmarknaden ibland som auktionsobjekt på exempelvis Tradera men även om utgångspriserna är rätt rimliga, drygt 500 kronor, så brukar de sluta på minst det tredubbla. Efter att ha förlorat några auktioner för Dali Concept 2 så började jag läsa vidare och det visar sig snart att skillnaden mellan Dali Concept 2 och Dali Concept 1 inte är så våldsamt stor, så jag började leta efter ett par av denna modell istället. Några förlorade auktioner senare sprang jag på ett par i Norrköping som jag köpte på stående fot och fick hemskickade. Prislappen? 475 kronor plus frakt. Totalt 690 kronor.

NAD förstärkare och LP-skivor

Detta gör att jag nu har en riktigt bra anläggning som kostat mig under 1500 kronor. Skivspelaren fick jag i delbetalning av en dåvarande vän som köpt en synth av mig men som han sen aldrig kunde betala varför jag fick lite kontanter och skivspelaren i betalning. Detta var väl drygt 25 år sedan. Jag bytte pickup på den och den fungerade bra efter det. NAD-förstärkaren hittade jag efter 7-8 månaders letande och den kostade mig 800 kronor och högtalarna som jag nu har lyckades jag få tag i efter minst ett halvårs letande. Tålamod lönar sig om man vill spara pengar, helt enkelt.

Förstärkaren och skivorna döljer sig i skåpet under skivspelaren. Alla kablar är gömda i skåpet och det ger en väldigt clean och trevlig upplevelse när man vill spisa vinyl. Rekommenderas varmt, om inte annat för underhållningsvärdet när ens barn kommer och undrar vad i hela fridens namn man håller på med.