Katastrofen som är Fedora 38

5 Sep 2023

Då och då brukar jag installera min favorit-Linuxdistribution, Fedora, på en hyfsat modern PC och se vad denna version av Linux går för.

Jag insåg idag att det var ett bra tag sedan jag skrev om det senast så här kommer en liten uppdatering på läget. Bilden ovan kan anses vara hyfsat indikativ på hur mitt lilla test gick…

De senaste åren har för Fedora inneburit en gradvid utfasning av X.org till förmån för Wayland som fönsterhanterare, och små men stadiga förbättringar på en rad olika områden. Andra områden har förändrats till, i mitt tycke, det sämre. Överlag måste man dock säga att gänget bakom det grafiska gränssnittet Gnome tar steg för steg mot en del av det jag pekade på redan 2018 vilket är väldigt glädjande. Små, enkla, verktyg som exempelvis det för att ta skärmbilder har blivit betydligt bättre. Integrationen i Gnome mot Microsofts onlinetjänster fortsätter att vara omöjligt dåliga. Mycket saknas dock fortfarande och det är säkerligen lika frustrerande för utvecklarna av Gnome som det är för oss som använder det.

Här följer några exempel på hur Gnome, och Fedora, innehåller både framsteg men också stampande på ett och samma ställe år efter år:

När jag försöker ansluta med mitt “Microsoft-konto” som jag har för mailkontot som Microsoft hanterar åt mig via Exchange Online, så får jag ett meddelande att kontot inte finns. Om detta beror på att implementationen i Gnome för detta gentemot Microsoft är gammal vet jag inte. Jag testade istället att ansluta via Gnomes Exchange-implementation och den är ungefär lika usel den. Den förstår inte att slå upp var autodiscover.melin.org pekar, utan istället står den och snurrar i all evighet utan att varken ge upp eller lyckas. Jag anger då korrekt serveradress, outlook.office.com men det hjälper inte heller för då går det inte att logga in, trots att inloggningsnamn och lösenord är verifierade och korrekta.

Jag testar med e-postklienten Thunderbird istället och till min glädje ser jag att när jag matar in mina kontouppgifter kan den slå upp vilken server den ska ansluta till, känna av att kontot ligger hos Exchange Online, erbjuda sig att installera den plugin som krävs för full integration, och sedan göra klart allt. Det tog ett par minuter. Mycket bra. Att Thunderbird numera i praktiken framstår som en webbläsare snarare än en e-postklient kan vi lämna därhän, det fungerar och det fungerar väldigt bra.

Integrationen mot Nextcloud är sedan ett bra tag inbyggt i Gnome men det förvånar mig till denna dag hur långsam den är. Att man dessutom inte får någon lokal katalog i filsystemet (exempelvis ~/NextCloud) av filerna utan att Gnomes Nextcloud-implementation tycks logga in varje gång jag vill komma åt mina filer och listar (efter ett antal sekunders väntan) innehållet i Nextcloud-kontot, är rätt irriterande.

Installera drivrutiner

Jag ville installera drivrutiner för mitt grafikkort från Nvidia för att förbereda mig för punkten som kommer efter denna. Jag surfade till Nvidia och laddade ned drivrutinen och försöker installera den. “Jag måste vara root”, meddelar installationsprogrammet. Det kan jag förstå. Så jag blir root. Då meddelar installationsprogrammet att de känner av att jag kör X.org (vilket jag inte gjorde, eller kunde. Jag kommer till det strax) och jag skulle istället logga in utan att ha X.org igång.

Jag loggar ut från Fedora och trycker alt-f2för att få upp en textsession, vilket gick efter en stund. Efter lyckad inloggning försöker jag köra installationsprogrammet för Nvidias drivrutin igen, men med samma resultat.

När jag var på väg att ge upp hela denna övning så ser jag i “mjukvarubutiken” att någon vänlig själ packat ihop drivrutinerna så jag laddar hem dem den vägen.

Frid och fröjd? Nja…

Spela spel

Jag tänkte att jag skulle testa hur det är att spela spel i Fedora 38. Jag har aldrig riktigt gjort det i Linux och jag såg att de hade en demoversion av Quake 3 i sin egna mjukvarukatalog så varför inte?

Spelet laddades ned och jag ska därefter starta det. Gnome kraschar. Jag startar om datorn, tänkandes att drivrutinen kanske måste läsas in, men resultatet blir det samma. “Wayland måste vara problemet”, tänker jag.

Jag testar att logga ut från Gnome och väljer att logga in med X.org som fönsterhanterare istället. Inget av de alternativ som finns som ger mig X.org fungerar dock - jag möts av en grå skärm där varken muspekare eller skrivbord syns eller fungerar. Jag väntar 7-8 minuter innan jag trycker på stora knappen och stänger av datorn.

Jag loggar in med Wayland igen och försöker starta Quake 3 en gång till. Krasch. Den här gången tänker jag att jag åtminstone ska rapportera in felet. Jag kanske sitter på något ultraovanligt edgecase som är jätteviktigt att de får reda på (troligen inte…).

Efter att ha fyllt i felorsak och tillåtit åtkomst till diverse information så möts jag av dialogrutan ovan. Jag har inget konto i Bugzilla och jag tänker inte skaffa ett heller. Jag ignorerar dialogrutan och kör vidare men möts snart av följande vy:

Det är nu jag ger upp.

Summering

Jag älskar Linux. Jag gillar verkligen Fedora. Jag gillar tanken på en modern Linuxdistribution som fungerar med tjänster som faktiskt finns i omvärlden. Jag gillar att Fedora äntligen integrerat Flatpaks i sin egna “mjukvarubutik” för det finns massor med kul saker att ladda ned och testa bredvid applikationer som Slack, Discord, Thunderbird och en hel del annat intressant.

Huruvida de som utvecklar Fedora faktiskt testar saker är en annan pilsner. Från början var Fedora en distribution där Red Hat testade saker, där man kunde förvänta sig att saker var trasiga, eller gick sönder, och det fick man vackert leva med. Men det är inte så Fedora Linux marknadsförs längre - nu är det “ditt operativsystem” som är “innovativt” och är byggd med “kärlek”.

Jag ville bara installera Linux och testa att spela lite för att se om det faktiskt gick. Men det gick inte, och Fedora framstår som trasigare än på många år. Missförstå mig rätt - det finns miljontals användare av Fedora, och de finns av en anledning för det finns väldigt mycket bra som faktiskt fungerar väl.

Kanske är jag ett edgecase ändå: jag ville använda min PC utan att ta hänsyn till om den hade Windows 10 eller Fedora Linux 38 installerat. Det kanske är en utopi? Kanske är det så att Linux aldrig riktigt kommer ikapp resten av marknaden (det vill säga: Windows och macOS) ? Kanske är det så att kör man Linux på skrivbordet så får man leva med att det fungerar hyfsat mycket men inte till 100 procent?

Det finns säkert lösningar på allt det jag upplevde under några timmars testande, men inte alla har tid, lust eller tålamod att börja gräva ner sig i det träsket. Jag tillhör tyvärr den kategorin just nu.

Vilken Linuxdistribution ska jag testa nu? Debian, kanske?

Jag återkommer när jag gjort den resan. Det borde inte ta tre år till nästa rapport men jag lovar ingenting.