Min MacBook Air

24 Dec 2022

Macbook Air M1

När jag häromåret köpte mig en Macbook av en god vän så tänkte jag att den skulle bli ett bra komplement till min Mac mini, men den blev inte det. Den låg mest och samlade damm och även om den var trevlig att använda så var den ännu trevligare att titta på. Tangentbordet var som bekant ingen hit och även om skärmen var en njutning att titta på så var den lite för liten hade för få portar och var överlag alldeles för begränsad för mig. Sen var det också ett annat problem: vad skulle jag ha den till egentligen?

Så den låg där och samlade damm. Tills min dotter skulle börja studera till lärare på universitet och behövde en lätt och smidig laptop med hyfsad batteritid. Hon erbjöd sig att köpa min Macbook men eftersom jag är en sån där pappa som ungarna lindar runt fingret så fick hon den i julklapp istället. Hon är fortfarande nöjd med den så här ett år senare, vilket innebär att jag är nöjd.

Jag levde utan en Mac-baserad laptop ett tag. Rätt länge faktiskt. Sen fick jag en 11-tums Macbook Air som var trevlig och i vansinnigt bra skick men också tio år gammal vilket märktes ganska snabbt så den såldes.

Jag försökte sedan använda min iPad med ett tangentbord vilket fungerade hyfsat men det var ändå inte helt perfekt. Kort sagt: jag behövde en laptop. En riktig laptop. En bärbar Mac som fungerade med moderna versioner av macOS och som bara fungerade när jag behövde den.

Jag behövde inte en Mac-baserad laptop när jag väl hade en, och när jag ingen hade så behövde jag en. Således dags att skaffa en, men vilken modell skulle det bli?

Valet var ganska enkelt: en Macbook Air. Prislappen på den här modellen har rasat ganska bra, i synnerhet om man inte köper den direkt från Apple.

Magic Keyboard

Vad skulle jag då välja? Jag har en fullsmetad Mac mini hemma på skrivbordet, så jag behöver inte lika mycket kraft i en bärbar dator som i den stationära. Så det blev “snikvarianten” i rymdgrått med åtta gigabyte interminne och 256 gigabyte lagring. Att min pappa köpte en likadan bara några veckor innan gjorde inte valet svårare.

Nu har jag haft datorn en månad eller så och det är läge att summera den.

Det är en fantastiskt dator. Den är lätt och tyst. Den har en vansinnigt bra batteritid, den håller laddning i vad som känns som en mindre evighet, Skärmen är bortom fantastisk, den är perfektion (åtminstone för mina snart 49-åriga ögon). Touchpad:en är grym och tangentbordet är faktiskt också riktigt, riktigt trevligt med TouchID som är minst sagt beroendeframkallande.

Finns det något att klaga på? Antalet portar kunde givetvis varit fler och en USB-A-port hade verkligen inte suttit fel. Givetvis kan man lösa det med en USB-C till USB-A-hubb men det förtar ju onekligen en hel del av elegansen i produktens design.

Ska man summera denna maskin så är det en laptop jag kan och kommer kunna leva länge med. Kanske ersätter den min Mac mini M1 på sikt – det får framtiden utvisa.