När Apple visade Power Mac G5 i Sverige

4 Aug 2020

Power Mac G5

När jag satt och skrev om mina minnen från Datormagazin så mindes jag en annan historia som är lite för bra för att inte berättas. För att förstå hur bizarrt denna upplevelse var måste man också förstå att Apple avskydde att hålla pressmöten i länder som Sverige i slutet på 90-talet och början på 2000-talet. Bolaget hade en PR-ansvarig på papperet men det var en person som sällan svarade på mail och aldrig svarade i telefon. Produktlån var i princip omöjliga att få till, och lyckades man låna något så handlade det om ett par dagar som man hade på sig att testa en produkt och fotografera den.

Den enda gången under denna tidsperiod då Apple faktiskt kostade på sig att hålla ett ordentligt pressmöte var när de lanserade iPod – då hyrdes Nalen och en satellitsändning från iPod-lanseringen i Cupertino visades på en gigantisk projektorduk för alla journalister som bjudits dit, givetvis utan att veta vad som skulle visas.

Hur som helst – 2003 lanserade Apple Power Mac G5, vilket de meddelade var världens första 64-bitars arbetsstation. Hur det än var med den saken så var den snabb, grymt snygg och givetvis ville alla och deras svärmödrar lägga vantarna på en för att få testa. Det dröjde ett tag, minst sagt, innan detta skedde men efter att Apple presenterat datorn på WWDC 2003 höll företaget små pressmöten runt om i olika länder utanför USA. Det hölls ett pressmöte i Sverige också, vilket var komiskt på många sätt.

Innan jag berättar om pressmötet så kan det vara värt att läsa ett stycke skrivet av Jason Snell som när Power Mac G5 lanserades jobbade på Macworld. Han fick en personlig visning av datorn:

My wife and our one-year-old daughter and I were driving down to L.A. for the weekend, so we ended up stopping at Infinite Loop on the way south. A very nice Apple P.R. person (I wish I could remember who she was!) took them to the Company Store while I went into the executive briefing center. My daughter ended up with a new Apple onesie out of the deal.

The briefing was one for the books. Greg Jozwiak—who still frequently takes to the stage at Apple events—represented product marketing and Jon Rubinstein, Apple’s SVP of hardware engineering was there for the engineering side. For an hour, we stood around an opened-up G5 and walked through every little corner of that tower, as they told story after story about why particular design decisions had been made.

Today, that would be a podcast interview, and maybe a YouTube video. Back then, it generated three pages of photos showing both sides of the G5 motherboard, the inside of the case, and the front and back of the computer’s exterior, complete with quotes from both of them.

Åter till vår historia. Journalister från Danmark, Norge och Finland hade flugits in för att få se något, vi visste åter igen inte vad men vi kunde åtminstone gissa med tanke på vad som presenterats på WWDC. Vi packades in i ett konferensrum på ett hotell nära Stockholms Central. När det svarta skynket togs bort så stod den där: Power Mac G5. Som vanligt på Apples pressmöten rådde fotoförbud, vilket ledde till att flera fotografer och journalister reste sig upp och gick. Mannen från Apple som presenterade detta var som vanligt inte den svenske PR-chefen, de höll nästan aldrig några produktdemonstrationer, utan någon som flugits in från England eller USA, jag minns inte vilket. Vi fick en presentation, först av Mac OS X och senare av Power Mac G5 av denne person, som inte berättade vad han hette och inte ville berätta det heller eftersom han inte ville bli citerad. Han var på allmänt dåligt humör, kan man säga. Motvilligt öppnade Apple-mannen chassit och visade insidan men vi fick som sagt inte ta några bilder utan Apple hänvisade oss till sina egna pressbilder.

Det kanske underligaste av allt var när någon bad honom koppla in datorn och faktiskt dra igång den så vi fick höra hur den lät. Apple-personen vägrade. “Då ska ni bara hålla på och mäta ljudnivån och det har vi inte tid med”. Sen var det hela slut. Inga följdfrågor fick ställas och vi skickades ut ur lokalen.

En rolig parantes i historien var att en person som jag kände från webbsajten 99mac satt utanför konferensrummet när vi kom ut. Jag hade nämnt för honom att Apple höll ett pressmöte och var och när det skulle vara och han hade försökt snacka sig in men hade, givetvis, gått bet – Apples intresse för annat än printmedia började inte förändras inte förrän framåt 2004-2005. Personen från 99mac lät sig inte nedslås utan gick hem och postade stolt en artikel om att han minsann hade varit på pressmöte med Apple, vilket var att glida lite väl mycket på sanningen. Vad jag minns togs den artikeln snart bort.