‘Not playing’ – en uppföljning

9 Apr 2022

Homepod

I en bloggpost från januari i år berättade jag i detalj varför jag var riktigt kär i mina Homepod, men var riktigt less på Apples uppenbara brist på kvalitet i sin mjukvara.

Några månader har passerat och jag kan med viss glädje meddela att saker och ting har blivit bättre. Det största problemet med mina stora Homepod var helt enkelt att då och då slutade de fungera och man fick starta om dem. Detta verkade bero på värmeproblem, vilket också lett till att många Homepod helt enkelt slutat fungera för gott. Jag “löste” problemet genom att installera Homekit-anslutna eluttagsom lät mig stänga av mina Homepod när jag inte använde dem. Det fungerade väl hyfsat men hade också sina problem:

När jag ska se på TV och vill använda mina Homepod som ljudkälla behöver jag gå igenom följande procedur. Varje gång (Det ska nämnas att när detta skrivs, i den senare delen av januari 2022, är det version 15.2 som är den senaste versionen av iOS och tillika den som är installerad på mina Homepods):

Slå på mina Homepod med mina fjärrstyrda strömbrytare. Vänta fem minuter. Troligen kommer min AppleTV 4K ha anslutit sig till Homepod men om jag gjort misstaget att röra fjärrkontrollen innan anslutningen är klar så kommer inget ljud ur Homepod. Jag får därefter starta om min AppleTV 4K, vänta fem minuter till efter att omstarten är klar (utan att röra fjärrkontrollen) och därefter brukar det fungera.

Fungerar det inte får jag repetera processen.

“Måttligt roande”, är väl ett passande sätt att summera det hela.

Under vintern släppte dock Apple en uppdatering av mjukvaran för Homepod, version 15.3. Denna version har fungerat överraskande bra, bland annat för att anslutningsproblemen med min Apple tv har försvunnit och jag kan exempelvis spela musik i mina stora Homepod från min iPhone och sedan gå tillbaka och streama ljudet från min Apple tv till samma Homepod igen utan att saker och ting ballar ur.

Den stora nyheten i den versionen var dock att värmeproblemen tycks ha försvunnit. Mina Homepod är nu knappt ljumna medan man tidigare kunde känna att de uppenbarligen var på tok för varma.

Detta har, vad jag förstått, haft bi-effekten att Siri fungerar sämre i dessa Homepod då användare klagat på att Siri är fruktansvärt långsamt på att svara på anrop. Det gör mig absolut ingenting då jag inte använder Siri i mina Homepod över huvudtaget. Jag gissar att Apple helt enkelt klockat ned hastigheten på A8-processorn i Homepod för att få den att bli mindre varm. En inte särskilt elegant lösning men ändock en lösning som faktiskt fungerar.

Så: för de som undrat: version 15.3 av mjukvaran till Homepod löser alla problem jag haft med dessa produkter och jag hoppas nu att de ska få fortsätta fungera utan problem även i framtiden. Det enda problem jag har nu är huruvida jag ska installera 15.4.1 som är den uppdatering som väntar på att installeras. Det är nämligen problemet med att äga första generationens Homepod: när fungerar vet man inte om det är så att det ska sluta fungera efter nästa mjukvaruuppdatering.

Jag avvaktar, och sitter du i samma båt som jag borde du också göra det.