Joacim Melin
Pappa, sysadmin, skribent, poddare, chipsentusiast.

Om…

Joakim Melin (jo, jag stavar det faktiskt så...) har passerat 45 46 47 48, är datanörd och pappa till fyra barn (två döttrar, två söner). Han är så tråkig så han gladeligen erkänner att han helst kör körde en gammal Volvo som han får fick reparera med hyfsad regelbundenhet, precis som hans förra bil som också var en Volvo. Efter tio år med två Volvo XC70 så blev det en BMW istället. Det är ännu oklart om det är en bil som kan ta Volvons plats i hans hjärta - hans ömma moder gillar den inte.

Joacim arbetar som systemadministratör på en statlig myndighet, trivs bäst i Linux och macOS men känner sig även hemma i Windows Server och gillar utöver datorer att såga motorsåg, dricka té (Earl Grey gjort med 100-gradigt vatten, en nypa socker och ingen mjölk) eller en bättre Gin & Tonic, sova, och framförallt umgås med familj och vänner.

Han är oftast gladare än han ser ut att vara och han gillar gamla datorer också.

Under 14 år drev Joacim en blogg vid namn Macpro, och han deltar sedan år 2015 regelbundet i en podcast vid namn Björeman // Melin // Åhs tillsammans med vännerna Fredrik Björeman och Christian Åhs. Joacim skrev under två år nyheter (och fortfarande emellanåt) artiklar åt Datormagazin, en tidning han arbetade på som testredaktör 2001-2005 och senare frilansat för i flera år.

Han har också varit redaktör för den mer eller mindre årliga utgåvan av Datormagazin Retro som utkommit med fem nummer. Ett sjätte nummer kommer sannolikt publiceras under 2022.

Joacim använder Proxmox och Linux på sin hemmaserver. Ska det ut och röras på sig följer en iPad med tillhörande tangentbord med i ryggsäcken och på skrivbordet står en Mac mini med M1-processorn, 16GB RAM, 1TB lagring, Apples Magic Mouse 2, ett Apple-tangentbord och en Dell P3221D-skärm.

Då och då läggs det upp saker på Github också.

Joacim har i ett tidigare liv även varit chefredaktör för tidningen Nätmagazin, webbsajten 99mac, Macpro Magazine samt frilansskribent i en rad tidningar som Computer Sweden, Nätverk & Kommunikation, Techworld, Mobil, med flera. Numera fokuseras skrivandet primärt till denna blogg.

Denna blogg drivs med Nginx, MariaDB och WordPress på en VPS som levereras av OVH. SSL-certifikatet levereras av Let’s Encrypt.

Innehållet på denna blogg är Joacims egna åsikter och delas sannolikt (eller nödvändigtvis) inte av någon annan. Frågor eller funderingar? Hör av dig!

—–BEGIN GEEK CODE BLOCK—–

Version: 3.1

GCM/CC/IT/TW d- s: a+ C+++(+++)>+++ UBLCX++++(++++)>++++ P+(+)>+ L++(++)>++ E—- (—-)>—- W+++(+++)>+++ N+(+)>+ o+(+)>+ K–? w—(—)$>— O++ M++(++)>++ V()> PS++(+ +)>++ PE+(+)>+ !Y+(+)>+ PGP()> t 5– X- R+++ tv b+ DI++ D++ G e h++(—-) r+++ y+++

——END GEEK CODE BLOCK——
© 2009 - 2022 Joacim Melin