Xiaomi smart tower fan

5 Aug 2023

Den oerhörda sommarvärmen i juni gjorde att min yngste son krävde att få en fläkt även på hans rum. Inga konstigheter, men det gjorde också att jag var en fläkt “kort” i vardagsrummet.

Då jag tidigare testat en av Xiaomis “smarta” fläktar med hyfsad framgång så tänkte jag helt sonika köpa en likadan fläkt till, men nu var de slutsålda överallt. Vad som däremot inte var slutsålt var en annan modell, en tornfläkt kallad “Smart tower fan” vilken jag snabbt insåg skulle passa bättre i hörnet i vardagsrummet där den gamla fläkten hade stått. Prislappen var inte överdrivet jobbig heller, strax under tusenlappen, så jag slog till.

Glädjande nog levererades fläkten tämligen omgående och efter uppackning och installation (den lät sig anslutas till Homekit via Homebridge utan större problem - Xiaomi verkar inte riktigt ha landat HomeKit-stöd i alla sina produkter ännu…) så var det dags att köra igång och testa den. Fläkten är för övrigt högre än vad man kan tro - den är 1,1 meter hög vilket gör att den syns utan att egentligen ta särskilt mycket plats.

En annan glädjande egenskap jag i sedvanlig ordning hade missat var att denna fläkt är betydligt mer avancerad i sina inställningar jämfört med Xiaomis Smart standing fan 2 lite. Här kan man nämligen ställa in fläktens hastighet och pendlingslängd med rätt stor precision vilket är glädjande. De inställningar ni ser i bilden ovan är i princip de jag brukar köra med och då är fläkten visserligen inte ljudlös men heller inte störande. Xiaomi smart tower fan har tre olika driftlägen: “Sleep” som ska passa bra när man sover, “Natural breeze” som ska simulera en vanlig naturlig vind och “Direct breeze” som erbjuder det jämnaste luftflödet och passar bra när det är varmt som attan hemma.

Fläkten ska enligt Xiaomi kunna flytta upp till 541 kubikmeter luft per timme “utan att dra mycket energi”. Jag har inte mätt hur mycket ström fläkten faktiskt drar men jag har inte sett någon nämnvärd ökning av energiförbrukning i mitt hem sedan jag började använda denna fläkt så gott som dagligen. För de med små barn ska det också nämnas att det inte går att peta in fingrarna i denna fläkt, vilket torde vara ett stort plus.

En summering kanske?

På plussidan får man säga att designen, priset och funktionen (minus det som kommer härnäst) finns.

På minussidan avsaknaden av stöd för Homekit. Xiaomi menar att de stödjer “de vanligaste röstassistenterna, Google Assistant och Alexa” och det är säkert sant utifrån ett marknadsperspektiv men eftersom de faktiskt stödjer Homekit med vissa av sina produkter, varför inte alla? Det går som sagt att lösa med hjälp av Homebridge men då jag flyttat alla mina Xiaomi-produkter (förutom Smart LED Desk lamp pro) till ett separat wifi-nätverk hemma (avskilt från mitt interna där alla datorer, telefoner, med mera finns) så kan inte Homekit prata med enheterna längre såvida jag inte börjar mecka runt med en massa brandväggsregler. Vilket jag i ärlighetens namn inte orkar med just nu.

Xiaomis app är kanske inte världens bästa men den duger.