Joakim Melin
Pappa, poddare, Volvoman, chipsentusiast

Unifi Protect G4 Instant


Publicerad 27 juni 2025. Lästid 5 minuter.

Efter att ha använt Homekit secure video och Eufy:s Solo Indoorcam C24 i snart tre år började jag fundera. Kostnaden för lagring i iCloud hade dubblerats under denna tid och eftersom Apple i sin visdom1 krävde när jag skaffade detta att man har den största lagringsplanen som erbjuds via iCloud+, två terabyte, om du har fler än en kamera kopplad till Homekit secure video så det var bara att vackert slanta upp varje månad för en hel lagringsutrymme som jag i praktiken inte behövde eller använde.

Jag började titta på gratis kameraprogramvaror som exempelvis Zoneminder och installerade till och med upp det hela men det visade sig snart att mina kameror från Eufy inte ville prata ONVIF eller något annat protokoll så de gick i praktiken inte att ansluta till Zoneminder.

Efter mitt tidigare köp av en Unifi Dream Router 7 så började jag fundera på om jag inte kunde dra ner min kostnad för iCloud+ ganska dramatiskt och samtidigt bli mindre beroende av en molntjänst för mitt övervakningsbehov2.

En snabbt titt på kamerautbudet från Ubiquiti gav vid handen att de inte var så vansinnigt dyra att köpa så jag slog till på en Unifi Protect G4 Instant för drygt 1200 kronor. För denna relativt låga prislapp får man en hel del trevligheter för pengarna. Kameran är väderskyddad och går att montera utomhus. Strömmatningen sker via USC-C och kameralinsen har en upplösning på 2K (fyra megapixel) och en uppdateringsfrekvens på 30 bilder per sekund. “Mörkerseendet” är på upp till sex meters avstånd och den har både högtalare och mikrofon samt något Ubiquiti kallar “AI detections”, det vill säga, den ska klara av att fatta om den ser en människa, en hund eller en bil och sedan kunna agera utifrån det som att exempelvis sortera upp bilder den fångat.

Det som inte finns är en möjlighet att driva denna kamera med en ethernetanslutning (Power over ethernet, eller PoE) vilket helt klart är ett avbräck för många, i synnerhet med tanke på att det är enklare att dra en rejält skärmad ethernetkabel utomhus för att strömsätta kameran och samtidigt överföra data från den.

Installationen av denna kamera är en aning “yxig”. Man börjar med att lägga till Protect-applikationen i Dream Router, vilket tar sin lilla tid. Därefter kan man montera upp och koppla in kameran, vilket jag gjorde med den synnerligen effektiva dubbelhäftade tejp som Ubiquiti så vänligt skickade med.

Dream Routern hittar sedan kameran och man kan lägga till den på samma sätt som en extra wifi-basstation. Detta tar också en stund. Därefter ska kameran uppgraderas till sin senaste programvara, vilket tar en stund. Kort sagt - det yxiga är kanske inte så mycket i själva utförandet utan snarare att det tar en väldig tid att få igång saker och ting. Efter att kameran är inlagd i Protect-applikationen kan man börja konfigurera saker och ting, som exempelvis schemaläggningen vilket också är ett kapitel för sig och i mitt tycke lite väl komplicerat:

En funktion som jag såg fram emot att använda är vad som kallas geofencing, det vill säga att Protect-applikationen ska känna av att jag, och min iPhone, närmar mig mitt hem och därmed slå av kameran. Det fungerar av någon anledning inte alls, och att konfigurera detta var också rätt bökigt i att det inte går att göra från Unifi- eller Protect-applikationerna i min iPhone utan det måste göras med webbgränssnittet.

Vidare är det ju inte bara jag som bor i den här lägenheten men det finns inget sätt att tala om det för Protect-applikationen bortom att installera samma applikation på mina barns telefoner och logga in dem och det är något jag inte vill göra.

Här har Homekit och Homekit secure video en fördel i att alla som är en del av “hemmet” i Home-applikationen också kan tillåtas automatiskt slå av eller på kameraövervakningen genom att komma hem eller gå ut ur hemmet. Sen att det inte alltid fungerade till hundra procent är väl en annan pilsner. Kanske går detta att lösa om jag gräver vidare i Ubiquitis plattform och inställningar som, i ärlighetens namn, är rätt rörigt uppbyggda. Jag får be att återkomma i ärendet.

Notifieringarna är faktiskt riktigt bra, och riktigt snabba. Ovan ser du hur en notifiering till min iPhone ser ut.

Så här ser det ut på Apple Watch.

Vill man ta upp en händelse i Protect-applikationen på sin iPhone så kan man enkelt göra det och titta på inspelade händelser:

Vill man tjyvkika hur läget är hemma så går det givetvis bra, även när det är kolsvart där kameran är placerad:

Notera att det här också anges hur mycket lagringskapacitet som finns för inspelade händelser. Denna lagringskapacitet begränsas av storleken på SD-kortet som är installerat i min Dream Router 7 och till skillnad från förra generationens Dream Router inkluderar Ubiquiti vänligt nog ett 64 gigabyte stort SD-kort i köpet av Dream Router 7.

Ska man summera den här lösningen så fungerar den trots allt riktigt bra. När man väl tagit den stora smällen och köpt en Dream Router 7 eller annan “bas” för sin framtida Unifi-installation så är dessa kameror och andra tillbehör inte så fasligt dyra och Ubiquiti har numera i princip allt under solen som man kan vilja koppla in så precis som min gode vän Christian en gång sa så är det inte svårt att halka in i Unifi-träsket och bli kvar där - deras grejer är verkligen välbyggda. Härnäst är jag lite sugen på en dörrklocka att integrera i mitt system, och en UniFi Protect G4 Doorbell ser verkligen inte otrevlig ut.


  1. Apple gillar, som bekant, pengar… ↩︎

  2. Ubiquitis lösning kräver att man använder deras molnplattform för notifieringar från Protect, men det kostar å andra sidan ingenting. ↩︎

Ytterligare läsning:


Senast uppdaterad: 2025-06-27 kl. 13:48

© 2000 - 2025 Joakim Melin.

Prenumerera på bloggen via Mastodon.